Foto: Lehtikuva/Handout

Kristina Isola medger att Marimekko-mönstret är plagiat

Kristina Isola har medgett att hon använde Maria Primatschenkos verk En råtta på resa som förlaga. Verket är från 1963.

Det här efter att Helsingin Sanomat började utreda misstankarna. I dag skickade hon också ut ett pressmeddelande där hon skriver att hon skäms och ångrar sitt beteende.

Kristina Isola berättar att hon såg Primatschenkos illustrering i en bok bland sin mor Maija Isolas kvarlåtenskap. Isola inspirerades av illustreringen och skogen omkring henne när hon ritade Marimekko-tyget Metsänväki (Skogsfolk).

– Jag kom inte att tänka på upphovsrätt eller på att jag skulle stjäla någon annans kreativa arbete. Skogsfolket kändes så nära och jag ville dela med mig av skogskänslan med så många som möjligt.", skriver Isola.

– Jag förstår nu att jag gjort fel och ångrar och skäms över mitt beteende.

FrilansformgivarenIsola har skapat tygtryck till Marimekko i flera årtionden. Metsänväki-mönstret finns därtill på ett av Finnairs flygplan.

– Uppgiften om att Metsänväki-mönstret är taget ur en annan konstnärs verk är skakande och en stor besvikelse, säger Marimekkos konstnärliga ledare Minna Kemell-Kutvonen.

 Finnair tänker måla över det plagierade Marimekkomönstret Skogsfolket (Metsänväki) som finns på ett av bolagets flygplan.

Både Marimekko och Finnair bekräftar det här.

Mönstret har funnits på ett Airbus 330-plan som flyger till Asien och New York.

Finnair uppger att mönstret målas över så fort som möjlig men så att det blir minimalt besvär för kunderna.

Målningen tar några dagar och hur det påverkar trafiken är tills vidare okänt.

Flygbolaget hade inte för avsikt att använda mönstret i en större omfattning. Marimekkos andra mönster används i Finnairs textilier och dukningar. Kommunikationschef Anna-KaisaVaramäki intygar att samarbetet med Marimekko fortsätter.

Marimekko utreder fallet noga. Den konstnärliga chefen Minna Kemell-Kutvonen säger till FNB stämningen på företaget är upprört. Hon kan ännu inte säga hur det går med samarbetet mellan Isola och Marimekko.

– Det här är ett ytterst beklagligt och chockerade snedsteg.

Tills vidare har Marimekko inte fått några ersättningskrav.