Foto: Lehtikuva/Handout

Kristina Isola medger att Marimekko-mönstret är plagiat

Kristina Isola har medgett att hon använde Maria Primatschenkos verk En råtta på resa som förlaga. Verket är från 1963.

Det här efter att Helsingin Sanomat började utreda misstankarna. I dag skickade hon också ut ett pressmeddelande där hon skriver att hon skäms och ångrar sitt beteende.

Kristina Isola berättar att hon såg Primatschenkos illustrering i en bok bland sin mor Maija Isolas kvarlåtenskap. Isola inspirerades av illustreringen och skogen omkring henne när hon ritade Marimekko-tyget Metsänväki (Skogsfolk).

– Jag kom inte att tänka på upphovsrätt eller på att jag skulle stjäla någon annans kreativa arbete. Skogsfolket kändes så nära och jag ville dela med mig av skogskänslan med så många som möjligt.", skriver Isola.

– Jag förstår nu att jag gjort fel och ångrar och skäms över mitt beteende.

FrilansformgivarenIsola har skapat tygtryck till Marimekko i flera årtionden. Metsänväki-mönstret finns därtill på ett av Finnairs flygplan.

– Uppgiften om att Metsänväki-mönstret är taget ur en annan konstnärs verk är skakande och en stor besvikelse, säger Marimekkos konstnärliga ledare Minna Kemell-Kutvonen.

 Finnair tänker måla över det plagierade Marimekkomönstret Skogsfolket (Metsänväki) som finns på ett av bolagets flygplan.

Både Marimekko och Finnair bekräftar det här.

Mönstret har funnits på ett Airbus 330-plan som flyger till Asien och New York.

Finnair uppger att mönstret målas över så fort som möjlig men så att det blir minimalt besvär för kunderna.

Målningen tar några dagar och hur det påverkar trafiken är tills vidare okänt.

Flygbolaget hade inte för avsikt att använda mönstret i en större omfattning. Marimekkos andra mönster används i Finnairs textilier och dukningar. Kommunikationschef Anna-KaisaVaramäki intygar att samarbetet med Marimekko fortsätter.

Marimekko utreder fallet noga. Den konstnärliga chefen Minna Kemell-Kutvonen säger till FNB stämningen på företaget är upprört. Hon kan ännu inte säga hur det går med samarbetet mellan Isola och Marimekko.

– Det här är ett ytterst beklagligt och chockerade snedsteg.

Tills vidare har Marimekko inte fått några ersättningskrav.
 

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.