Arkivfoto: Gustav Mårtensson

Polis synas för dödsskott i Husby

Den polis som sköt ihjäl en man i Husby i Stockholm misstänks för vållande till annans död, uppger Sveriges TV. Dödsskjutningen har pekats ut som gnistan som startade upploppen i förorterna.

Enligt SVT har polisen tilldelats en offentlig försvarare.

– Det stämmer. Förordnandet av en offentlig advokat skedde den 23 maj och polisen är misstänkt för vållande till annans död, säger Håkan Roswall på Riksenheten för polismål till SVT Nyheter.

Det var i samband med en husrannsakan den 13 maj som en 69-årig man sköts ihjäl. Uppgifterna kring hur det gick till varierar.

Enligt polisen hade mannen en stor kniv eller machete i handen. Polisen kände sig hotad och kastade en distraktionsgranat. När det inte hjälpte sköt en av poliserna mannen.
Orsaken till att poliserna gick in i lägenheten var att de upplevde att mannen hotade sin hustru.

Enligt en annan version, som berättats för Hbl av Risto Kajanto, bror till den döde mannens hustru, använde polisen övervåld när de sköt 69-åringen till döds. 69-åringen hade tidigare på kvällen visat sig med kniv på sin balkong för att skrämma några ungdomar och därför kom polisen till platsen.

Enligt Kajanto hade paret i lägenheten sagt till polisen att allt är okej. Polisen stormade ändå in. Risto Kajanto säger också att mannen inte hade någon stor kniv.
Dessutom gick polisen ut med felaktiga uppgifter om dödsskjutningen till allmänheten. Först hävdade polisen att 69-åringen förts till sjukhus där han senare dött, då han i verkligheten dog på platsen.

– Det var ett missförstånd mellan två beslutsförfattare och det har vi beklagat. Men det är på grund av dessa spekulationer väldigt viktigt att det sker en utredning, säger Kjell Lindgren, presstalesman för polisen i Stockholm till SVT.

Dödsskjutningen och polisens felaktiga information har sagts ligga bakom de upplopp som startade en vecka senare i Husby och som sedan spreds till andra Stockholmsförorter och andra städer.