Ikoner från 1600-talet.Foto: Pekka J. Heiskanen

Medeltida fisklukt och ikoner grävdes fram i Vanda

Stinkande fisktunnor, bronsikoner, kannor från Köln, fina fat och glas från 1500-talet – det är exempel på vad som kommit i dagen under utgrävningarna i Lillas i Mårtensby i Vanda. Här bodde sannolikt en välbärgad handelsman.

– Det här är en av de mest överraskande utgrävningarna jag varit med om. Jag trodde att vi skulle hitta några husgrunder, men det blev så mycket mer, säger utgrävningsledaren Andreas Koivisto.

Han är minst sagt nöjd.

Bland fynden finns radband och bronsikoner från 1500-talet. Utgrävningarna slår därmed hål på gamla myter som att landsbygden var fattig, och Sverige tycks inte ha varit så renodlat lutherskt som man velat påskina.

Myten om att byggnaderna på landet på medeltiden skulle ha varit mera långlivade än i staden får sig också en knäck. Flera av byggnaderna i Lillas bär spår av bränder och i flera fall tycks byggnaderna ha byggts på kort tid. Fynden visar också att kulturlagren är rätt tjocka, upp till två meter. På landsbygden är de vanligtvis inte tjockare än en halv meter.

I ett skede luktade det rutten fisk kring utgrävningarna. Stanken kom från 500 år gamla fisktunnor som blivit kvar i en källare.

Lukter är inte ovanliga vid utgrävningar. Medeltiden har en särskild lukt i städerna, oftast är det avträden som sprider odör, en odör med ett inslag av sågspån, vet utgrävningsledaren Koivisto.

Utgrävningarna lider den här veckan mot sitt slut. Projektet har pågått i tre år. Resultaten av utgrävningarna finns inom några år i bokform och fynden landar på Vanda stadsmuseum.