Foto: Hbl-arkiv/Cata Portin

Bettina Sågbom hotad till livet i mejl

Yle Fem:s tv-värd Bettina Sågbom har utsatts för upprepade dödshot i mailen. Också hennes familj har hotats. Blodet skall stritta ända till Sverige när det sker, stod det i det första hotfulla mejlet.

Paula Salovaara, redaktionschef på Helsingin Sanomat, berättade även på Twitter att hon dödshotats.

Avsändaren hotade med konsekvenser om Salovaara fortsätter försvara det svenska språket i Finland. Sågbom hotades med våld om hon inte bjuder in en representant från Finskhetsförbundet till sin pratshow Bettina på Yle Fem.

Sågbom beslöt på inrådan av sin man att låta Yles säkerhetsavdelning ta del av e-posten och därefter avgöra vad man borde göra med det.

– Vår blotta existens är uppenbarligen för mycket för en del. De tål inte att vi finns, de tål inte att vi talar svenska och framför allt tål de inte att vi har några rättigheter. Jag tycker inte längre att det går att avfärda sådant här med att det handlar om frustrerade unga män säger Sågbom till Hbl.

Efter att flera medier uppmärksammat dödshotet mot Bettina Sågbom fick hon ett nytt hot.  En anonym skribent hotade att döda henne och maskera mordet till en dödsolycka.

SFP:s viceordförande Päivi Storgård i sin tur blev uppringd av en anonym person som hotade våldta henne.

Efter det fick hon nog och utlyste en demonstration mot näthatet i morgon, ondag kl 14 vid statyn Tre smeder.

– Vi demonstranter har fått nog. Vi vänder inte längre andra kinden och tiger. Näthatet är inte enskilda personers utbrott, utan ett sätt att utföra brottsliga handlingar utan att åka fast. Om vi inte ingriper mot näthat och olagliga hot, blir de småningom godkända och tränger sig in i samhällets grunder, skriver Päivi Storgård.

 

Läs mer i morgondagens Hbl.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.