Foto: Hbl-arkiv/Cata Portin

Bettina Sågbom hotad till livet i mejl

Yle Fem:s tv-värd Bettina Sågbom har utsatts för upprepade dödshot i mailen. Också hennes familj har hotats. Blodet skall stritta ända till Sverige när det sker, stod det i det första hotfulla mejlet.

Paula Salovaara, redaktionschef på Helsingin Sanomat, berättade även på Twitter att hon dödshotats.

Avsändaren hotade med konsekvenser om Salovaara fortsätter försvara det svenska språket i Finland. Sågbom hotades med våld om hon inte bjuder in en representant från Finskhetsförbundet till sin pratshow Bettina på Yle Fem.

Sågbom beslöt på inrådan av sin man att låta Yles säkerhetsavdelning ta del av e-posten och därefter avgöra vad man borde göra med det.

– Vår blotta existens är uppenbarligen för mycket för en del. De tål inte att vi finns, de tål inte att vi talar svenska och framför allt tål de inte att vi har några rättigheter. Jag tycker inte längre att det går att avfärda sådant här med att det handlar om frustrerade unga män säger Sågbom till Hbl.

Efter att flera medier uppmärksammat dödshotet mot Bettina Sågbom fick hon ett nytt hot.  En anonym skribent hotade att döda henne och maskera mordet till en dödsolycka.

SFP:s viceordförande Päivi Storgård i sin tur blev uppringd av en anonym person som hotade våldta henne.

Efter det fick hon nog och utlyste en demonstration mot näthatet i morgon, ondag kl 14 vid statyn Tre smeder.

– Vi demonstranter har fått nog. Vi vänder inte längre andra kinden och tiger. Näthatet är inte enskilda personers utbrott, utan ett sätt att utföra brottsliga handlingar utan att åka fast. Om vi inte ingriper mot näthat och olagliga hot, blir de småningom godkända och tränger sig in i samhällets grunder, skriver Päivi Storgård.

 

Läs mer i morgondagens Hbl.