Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari. Pussy Riot-medlemmarna Headlights och Puck i Kajsaniemiparken den 24 maj.

Like drar tillbaka sin bok om Pussy Riot

Boken om Pussy Riot som har kommit ut i Finland dras in. Vi har aldrig gett vårt tillstånd till den här boken, säger gruppens medlem Jekaterina Samutsevitj till Hbl.

MOSKVA – Efter att ha talat med de båda Pussy Riot-medlemmarna som besökte Helsingfors beslöt vi att dra tillbaka boken från marknaden. Vi måste reda ut vissa saker med det amerikanska förlaget, säger Likes förlagschef Päivi Paappanen.

Boken "Pussy Riot! Punkrukous vapauden puolesta" är en översättning av en engelskspråkig version som har getts ut av det amerikanska förlaget Feminist press. På engelska heter boken "Pussy Riot! A punk prayer for freedom" och sägs ha skrivits av Pussy Riot själva. Det är en bok som samlar ihop material om rättegången, domstolsprotokoll, Pussy Riot-medlemmarnas försvarstal och brev av deras stödtrupper.

Pussy Riot-medlemmen Jekaterina Samutsevitj bekräftar till Hbl att boken har getts ut utan deras tillstånd.

– Det amerikanska förlaget kom överens om utgivandet av boken med våra advokater, Mark Feigin och Violetta Volkova. Vi satt i fängelset och visste ingenting. Det var först efteråt som vi blev upplysta om boken, säger Samutsevitj, som senare bytte advokat.

Hon är inte alls glad över att bokförlag ger ut böcker i Pussy Riots namn utan att kontrollera källan.

– Den här boken gavs ut för att tjäna pengar. Själva är vi helt okommersiella och ointresserad av pr. Vi är konstnärer. Den här boken ger fel signal. Dessutom innehåller den texter som aldrig har varit avsedda för publicering, bland annat korrespondens mellan oss och våra advokater. Advokaterna har gett förlaget materialet utan vårt tillstånd, säger Samutsevitj.

Päivi Paappanen på Like beklagar det skedda.

– Det har kommit fram att vissa texter i boken inte är godkända av Pussy Riot-medlemmarna. Därför håller vi nu på och reder ut den här frågan med det amerikanska förlaget, säger Päivi Paappanen till Hbl.

Är det inte riskfyllt att publicera en bok utan att först kontrollera att den verkligen har skrivits av Pussy Riot?

– Det amerikanska förlaget försäkrade att de hade de exklusiva rättigheterna. Vi utgick ifrån att detta stämde. Men vi vill ju inte publicera något som Pussy Riot inte kan stödja. Därför drar vi tillbaka boken, svarar Paappanen.

De båda Pussy Riot-medlemmarna Puck och Headlights skulle framträda på Världen i byn-festivalen under veckoslutet, men försvann spårlöst.

Mer om Pussy Riot i tisdagens Hbl.