Nordamerika: Vägg av is sveper med sig hus

En vägg av is — en "is-tsunami", på sina håll nio meter hög — har rest sig ur sjöar och förvandlat strandhus till bråte i Nordamerika. Men fenomenet inträffar också i Sverige.

- Det är något som inte är helt ovanligt, men dimensionerna är ovanligt stora — att det var tio meter höga isvallar som kommer in och slukar hus med allt vad det innebär, säger Torbjörn Grafström, marinmeteorolog och isexpert på SMHI.

"Is-tsunamier" kan uppstå i issmältningstider i samband med kraftig vind på en vanlig sjö. Vinden får isen att samlas på ena sidan och kan till slut bilda en vägg som kryper upp på land.

I Ochre Beach vid sjön Dauphin, Kanada, infördes undantagstillstånd tidigare i maj. Tretton hem totalförstördes och 27 andra skadades när isväggen, som på sina håll var nio meter hög, plöjde in över stranden, enligt CBC News. I USA drabbades husägare vid Mille Lacs-sjön i Minnesota.

Fenomenet har observerats även i Sverige. I mars förra året rapporterade Norrköpings Tidningar om att sjön Glans is tryckts upp på land. Det kan också bildas stora ishögar till synes mitt ute på havet, exempelvis vid grund i Bottenviken.

- Det har också viss likhet med älvarnas islossning, framförallt Torneälven, som kan vara besvärlig, säger Torbjörn Grafström.