Förra veckan råkade ett av Christian Tallbergs vårdteam i Esbo ut för att en medvetslös patient vaknade och behövde lugnas ner av tre karlar innan patienten kunde fraktas till sjukhus. Foto: Niklas Tallqvist

Hjälparen möts alltför ofta av hot och våld

Fem procent – eller 110 000 finländare – utsätts för våld i sitt arbete. Bland dem finns också ambulanspersonalen. Ändå har ingen myndighet granskat hur vanligt det är med hot och våld i just den yrkesgruppen.

Ambulanspersonalen är först på plats och har därmed ett centralt ansvar för att rädda liv. Men hur räddar man liv när den som ska räddas är hotfull, aggressiv och direkt farlig?

Vid Mickels brandstation i Esbo är fältchefen för akutvården Christian Tallberg mer än bekant med den otrevligare delen av arbetsbilden. Han själv inledde karriären som brandman 1987. Till akutvården flyttade han 2005 och chef blev han 2008.

– Verbala hot är mycket vanliga, direkt våld förekommer om inte dagligen så några gånger per vecka. Redan det är för mycket för det orsakar stress och fara för vår personal, säger han.

Förra veckan skulle exempelvis en av hans enheter föra en medvetslös man till sjukhus. Plötsligt vaknade patienten och det krävde tre mäns ordentliga insatser för att lugna ner patienten så man kunde frakta honom till sjukhus. Det var en av de situationer där det inte gick att förutse att den skulle urarta i våld.

Försämrad säkerhet

Att hälso- och sjukvårdspersonal är alltmer utsatt är känt. Bedömningen har varit att var fjärde skötare har utsatts för någon form av hot eller våld. Det finns separata undersökningar av sjukhuspersonalens upplevelser. Men det finns ingenting samlat material om ambulanspersonalen, visar Hbl:s förfrågningar hos Social- och hälsovårdsministeriet och Arbetshälsoinstitutet.

Vid bägge myndigheter håller man med om att det här borde undersökas eftersom fältets signaler om våld och hot i arbetet varit tydliga redan länge. Ännu är det ogjort.

Tuula Leino, forskare med inriktning på våld vid Arbetshälsoinstitutet, är själv i startgroparna med en undersökning kring hemvårdspersonalens arbetsförhållanden. Bakgrunden är det fall där en hemvårdare i november i fjol blev dödad i arbetet i Villmanstrand.

– Det har också varit en yrkesgrupp där man länge vetat att det förekommer våld men inte i vilken utsträckning. Nu utreder vi det. Samma signaler kommer från akutvårdsfältet. Det vore oerhört viktigt att granska läget men ett sådant projekt har ännu inte satts i gång.

Räddningsinstitutet kartlade situationen 2007. Av de drygt 500 svaren framgick det att 70 procent utsatts för våld eller hot om våld.

– Det är mer än 400 personer och det är alldeles för mycket. Våld eller hot om våld kan och får inte anses höra till arbetsbilden, säger Sederholm.

Läs mer i måndagens Hbl.