Polisen har satsat hårt på närvaro i Stockholmsförorter. Bilden är från natten mellan fredag och lördag. Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / SCANPIX SWEDEN/ FREDRIK PERSSON

Natten var lugnare i Stockholmsförorterna

Natten blev betydligt lugnare än de föregående i Stockholms förorter, summerar polisen, som satsat hårt på närvaro ute bland människorna i de värst utsatta områdena.

Ett tiotal uppbrända bilar, ett par incidenter med stenkastning och ett misshandelsfall var facit vid femtiden på morgonen.

– Det har absolut varit en mycket lugnare natt. Vi har lagt mycket möda på att få igång en dialog med dem som ställer till bråk, men också med de motkrafter som rör sig därute, säger Albin Näverberg, informatör vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

– Det finns en väldigt massa rädsla i de här områdena nu.

Under natten greps sammanlagt 16 personer för förberedelse till misshandel eller grov misshandel. Tolv personer togs vid Telefonplan i södra Stockholm och ytterligare fyra i Fittja.

– I bilarna hade de masker och utrustning för att slåss och göra människor illa, säger Albin Näverberg.

Vid några tillfällen råkade poliser ut för stenkastning, men ingen skadades. I Jordbro utsattes polisen för ett fritagningsförsök i samband med ett gripande och fredade sig med tårgas. I Rinkeby gav sig en grupp människor på en person som misshandlades med en hammare.

I resten av landet beskriver polisen natten som en rätt ordinär sommarvarm lönehelg, med mycket fylla och bråk, men utan organiserade oroligheter.