Tre nynazister beväpnade med flaskor och knivar skadade en ordningsman vid en bokpresentation i stadsbiblioteket i Jyväskylä den 30 januari i år. Boken som presenterades handlade om extremhögern i Finland.  Foto: Lehtikuva/ Janne Nousiainen

"Feltänkt att avfärda högerextremt hot"

Kriminalöverkommissarie Thomas Elfgren tycker Skyddspolisen tänker fel då man avfärdar högerextrema angrepp som enstaka företeelser. Enligt honom hänger angreppen ihop med ett extremt debattklimat på nätet.

Egentligen skulle vi tala om kriminalöverkommissariens färskaste uppdrag: utredningen av kidnappningen i Jemen. Det talar han visserligen gärna om för att han anser att de finska skattebetalarna har rätt att veta varför de finska myndigheterna, eller rättare sagt Thomas Elfgren vid Centralkriminalpolisen, utreder ett brott som begåtts i Jemen.

– Vi har internationella förpliktelser som gör att vi måste bidra till processen att hitta och ställa de skyldiga till svars. Vår roll är att producera bevis som kan vara nyttiga för de jemenitiska myndigheterna som ansvarar för straffprocessen. Det handlar också om ett internationellt och grovt brott mot två finländska medborgare som hör polisen till.

Mycket mer än så vill, eller kan, han inte säga med hänvisning till att den tekniska utredningen håller på att inledas. I stället glider vi gans­ka snabbt in på ett alldeles annat område, som han funderat mycket på den senaste tiden: högerextrema tendenser överlag, särskilt inom den grekiska poliskåren.

– Av allt att döma finns det en politisk falang inom den grekiska poliskåren som håller med dem som demonstrerar mot invandrare och minoriteter. Man kan förstås säga att det inte har någonting med Finland att göra men riktigt så är det inte. Den här typen av utveckling har en tendens att sprida sig och man måste aktivt säga nej till detta. Jag har inga problem att stå upp och göra det även om det betyder att man utsätter sig som måltavla för kritiken.

Anonym rasism

Högerextrema tendenser och ett obehagligt debattklimat på nätet är någonting som tagit upp en hel del av Elfgrens tankar på sistone.

– Våldsbeteende och ideologi är en global sak som hänför sig till individers överlevnadsstrategier. Ser vi på samhällsdebatten i Finland så tror jag inte att åsikterna specifikt blivit mer rasistiska, men via nätet och sociala medier har det blivit lättare för individer att komma ut med sina åsikter och de kan göra det utan att komma fram med sin identitet. Diskussionen som pågår i den virtuella världen har också väckt fler att komma ut med sina åsikter.

Enligt honom är en av de mer obehagliga utvecklingstrenderna att det blivit allt mer acceptabelt att säga grövre saker högt och att folk börjat bli så immuna mot extrema utlåtanden att vi inte längre bryr oss.

– En vacker dag kan det vara för sent. Ingen i Rwanda trodde heller att man med desinformation på så kort tid skulle kunna vända hutuer och tutsier mot varandra. Ändå gick det så och på hundra dagar hade man tagit livet av nästan en miljon tutsier. Vi får inte tänka att vi i Finland är mer civiliserade, att det inte kan hända här. Det här har inget med nationalitet eller uppfostran att göra. Manipulation är sist och slutligen så oerhört lätt, säger Elfgren.

Skyddspolisen säger att högerextremismen inte är ett problem i Finland?

– Vad måste hända för att man ska kalla något ett problem? Jag tycker redan att samhällsklimatet är ett problem. Om vi inte motarbetar den här utvecklingen så har vi snart and­ra slags problem. Diskussionerna i den virtuella världen är i många fall extrema och det är ett problem. För att få till stånd samma reaktioner för 20–30 år sedan behövde du gå ut på gatan med andra och proklamera att nu tar vi livet av alla invandrare. Hade det hänt då så skulle polisen alldeles säkert ha ingripit. Nu händer detta i den virtuella världen och då är det plötsligt inte ett problem. Jag tycker det är fel tänkesätt.

Läs hela intervjun i söndagens Hbl.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.