Jekaterina Samutsevitj fängslades efter performancen i kyrkan i Moskva men för nu gruppens talan. Hbl har intervjuat henne. Foto: Anna-Lena Laurén

"Pussy Riot uppträder inte utomlands"

Att medlemmarna i Pussy Riot skulle ha stått på scen i Finland är ett missförstånd. Det säger Pussy Riot-medlemmen Jekaterina Samutsevitj till Hbl.

– Det stämmer att två av våra medlemmar har åkt till Finland. De skulle träffa stödtrupper och delta i utgivningen av en bok. Men det var aldrig meningen att de skulle stå på scen. Det måste vara ett missförstånd, säger Jekaterina Samutsevitj i en Hbl-intervju i Moskva.

Hon är mycket förvånad över att de finländska arrangörerna över huvud taget har tänkt sig att de båda Pussy Riot-medlemmarna skulle delta i ett evenemang som offentliggörs i förväg.

– Pussy Riot fungerar enligt helt andra regler. Vi meddelar aldrig i förväg var vi är och vad vi gör. Dessutom står vi enbart på scen i Ryssland för det är det här landet vi vill påverka och förändra. Jag förstår inte alls hur det här missförståndet kunde ha uppstått, säger Samutsevitj.

Hon vill inte bekräfta huruvida de båda Pussy Riot-medlemmarna som just nu är i Finland också deltog i gruppens performance i Kristi frälsare kyrka i februari i fjol. Den ledde till att två medlemmar, Marija Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova, fick en tvåårig fängelsedom. Samutsevitj friades och de övriga deltagarna har gått under jorden.

De två medlemmar som just nu befinner sig i Finland bor fortfarande kvar i Ryssland.

Arrangörerna för Världen i byn meddelade i går att Pussy Riot-medlemmarna "Puck" och "Headlights" uppträder på festivalen i Helsingfors i dag lördag och i morgon söndag. Men på morgonen märkte de att kvinnorna lämnat sitt hotellrum och de dök heller aldrig upp på PMMP:s gig på förmiddagen, som arrangören planerat.

Dessutom skulle de intervjuas på scenen tre gånger under helgen.

– Vi har försökt få mer info om vad som hänt, men inte lyckats få kontakt med dem, säger Kepas kommunikationsdirektör Mika Railo.

Han hänvisar till en person som står i nära kontakt med kvinnorna och som menar att de är i säkerhet. Railos tolkning är att kvinnorna varit rädda för sin säkerhet.

Hur kommenterar du Pussy Riot-medlemmen Jekaterina Samutsevitjs påstående att det aldrig varit meningen kvinnorna skulle stå på scen?

 – Vi har berättat allt för dem på förhand om vad som kommer att ske i Finland. Vi trodde att allt var okej, säger Mika Railo.

Han bekräftar för Hbl att de två medlemmarna som kommit till Finland inte deltog i performansen i kyrkan.

På förlaget Into-kustannus säger Mika Rönkkö att man gått igenom upplägget med pressmeddelanden och tider.

– Kanske de har ändrat åsikt. Vi har sparat korrespondensen men kanske här har uppstått ett missförstånd.

Han tror att det internationella nätverket kring Pussy Riot påverkat att kvinnorna gått under jorden.

– De har väl kommit fram till att det finns säkerhetsrisker.

Rönkkö håller med om att Pussy Riot mycket sällan, om någonsin, uppträder på i förväg utsatta tider.

Läs mer i söndagens Hbl.