Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND

Stockholmspolisen har fått förstärkning inför helgen

Polisen i Stockholm har förstärkts med personal från Göteborg och Malmö inför en intensiv helg med fara för nya bränder och upplopp i förorterna.

Fem nätter av anlagda bränder, vandalisering och stenkastning runt om i Storstockholm. Det har varit en unik vecka, konstaterar polisens presstalesperson Lars Byström.

– Jag har inte tidigare varit med om att det varit så utdraget och spritt över så stor yta.

Nu väntar en löningshelg med det stök det kan innebära, en högriskmatch på söndag då Djurgården möter Göteborg och till det fara för nya upplopp i förorterna. Polisen förstärks därför med personal från Göteborg och Malmö.

– Det är mycket med anledning av fotbollen på söndag, säger Lars Byström.

Fler gripanden

Stockholmspolisen arbete inriktas på att gripa fler av dem som har varit delaktiga i upploppen och bränderna. Hittills har 29 personer gripits.

– Under onsdagsdygnet hade vi ett stort antal bränder och vi prioriterade att hjälpa räddningstjänsten. Även om vi inte griper direkt så filmar vi regelmässigt och får in information från allmänheten. Därmed kan vi hämta in folk ett par dagar senare, säger Lars Byström.

Anklagas för uppmaning

Samtidigt understryker polisen att förödelsen hade blivit större utan alla frivilliga krafter som har nattvandrat.

– De har starkt bidragit till att dämpa oroligheterna, säger Karin Solberg, informationsansvarig vid Söderortspolisen.

I dag anklagades både Aftonbladet och Expressen för att ha uppmanat ungdomar att bränna bilar. Enligt SVT-journalisten Joakim Lamotte, som befann sig i Husby under torsdagen, påstod flera ungdomar att både Aftonbladet och Expressen erbjudit dem pengar för att filma när de brände bilar och skicka in materialet. Expressens chefredaktör och ansvarige utgivare Thomas Mattsson förnekar dock bestämt uppgifterna.

"Expressen beställer självklart inga bränder", skriver han i ett mejl till TT.

Även Aftonbladets chefredaktör Jan Helin förnekar anklagelserna på Aftonbladets sajt.