Hundratals invånare i Husby samlades i går i en manifestation mot våldet. Foto: Gustav Mårtensson

Husby har fått nog av våldet

Oroligheterna i Stockholmsregionen fortsatte på onsdagskvällen och natten till torsdagen. Nu spreds upploppen till 15 förorter.

I Skogås söder om Stockholm rasade till exempel en storbrand i en restaurang ända till gryningen. Där möttes brandmännen av stenkastande ungdomar och polisen tvingades jaga bort dem innan släckningsarbetet kunde ta vid, uppger svenska nyhetsbyrån TT.

I minst 15 förorter väster och söder om Stockholm stacks bilar i brand. Dessutom antändes också polisstationen i Rågsved.

Och i Hagsätra, södra Stockholm, kastade ungdomar sten på polisen. En polis träffades i huvudet av ett vasst föremål och fick vård.

Storstockholms brandförsvar hade efter klockan 18 omkring 90 utryckningar.

I Husby, där upploppen började i söndags, var stämningen stundtals hotfull, men de riktigt stora bråken och upploppen uteblev, enligt TT.

Manifestation mot våldet

På onsdagskvälllen hölls en manifestation i Husby centrum. Budskapet var bland annat att invånarna i Husby vill bli sedda som människor och inte som invandrare.

– Vi är inga bidragstagare, löd ett budskap från talarna.

Brinnande bilar, stenkastning, krossade fönster och våld har skakat förorten Husby de fyra senaste nätterna och invånarna tycker att det nu får vara nog.

Kritik riktades både mot ungdomar som sticker bilar i brand och polisen, som enligt vissa tar till övervåld. Också ansvariga politiker fick sin del av kritiken.

– Jag har bott här i sjutton år och aldrig upplevt något liknande. Vi är inga bidragstagare, se oss som människor och inte som invandrare och ge ungdomarna en chans, sade Berekti Amha och fick  applåder från de 200–300 åhörarna.

Merparten av de församlade hade utländsk bakgrund, men så har också drygt 80 procent av de 12 000 invånarna i Husby utländska rötter.

Det gäller också Berekti Ahma. Hon kommer från Etiopien, men "jag är svensk medborgare", säger hon.

Hon är förbannad. På dem som stängt vårdcentralen, posten och banken och politikerna som glömt bort dem.

– Nu har vi ingenting, ingen framtid, inget hopp.

På plats fanns också en del vänsterorganisationer, som skyllde allt på den "högerpolitik" som Sverige fört de senaste åren och som enligt kritikerna lett till att Sverige fått tusentals ungdomar som helt saknar sysselsättning.

Alla kastar inte sten

Och visst, social misär, arbetslöshet och utanförskap är de mest grundläggande orsakerna till upploppen, det är experterna överens om.
Men det finns nyanser i det svartvita.

Arin Karapet, armenier från Iran, men född och uppvuxen i förorten, menar att allt inte kan skyfflas över på samhället. Det handlar också om aktiva val. Han säger att inget blir bättre av att man sätter en offerstämpel på dem som bor i förorterna.

– Allt börjar från en själv och vilken inställning jag har. Om jag har inställningen att jag vill gå den hederliga vägen, som 99 procent gör, då har jag rätten att klaga om något inte fungerar. Men om inställningen är att jag ska kasta sten och hata polisen och att jag har rätt att sätta skräck i vem jag vill är inställningen villkorslös. 

Läs mer i torsdagens Hbl.