Foto: EPA/DIEGO AZUBEL

Forskarna larmar om världens tillstånd

Än finns det tid, men det börjar brådska. Det är budskapet i över femhundra forskares nödrop, en vädjan till politikerna och allmänheten att växla om för mänsklighetens skull.

Världens ekosystem riskerar att kollapsa för att vår livsstil tär för hårt på dem. Eftersom människan är beroende av ekosystemen sågar vi den gren vi sitter på. Det säger över femhundra forskare i ett uttalande, ett tjugosidigt kompendium, som Hbl läst.

Klimatförändringen i kombination med utarmningen av naturen och den exponentiella befolkningsökningen innebär att mänskligheten redan inom de närmaste årtiondena riskerar att putta världen över en tröskel som inte tillåter någon återvändo. Professor Anthony Barnosky vid Berkeley-universitetet ska överräcka uttalandet till Kaliforniens guvernör Jerry Brown i dag.

– Vi vänder oss till de politiska makthavarna så att de kan förstå oss och börja ta fram lösningar, säger Barnosky.

Forskarna fäster uppmärksamhet vid att klimatförändringen håller på att skena i väg, att arter och populationer dör ut i rasande takt, att miljöföroreningarna är för intensiva och att vi snart är nio miljarder människor som ska dela på ett ändligt jordklot. Det är mer än planeten orkar med för att upprätthålla de livsfunktioner människan behöver.

– Vi försöker visa på ett lättfattligt och detaljerat sätt att situationen visserligen är katastrofal, men ändå inte hopplös. Om man genast skrider till effektiva åtgärder finns det goda chanser att det värsta ännu kan undvikas, säger professor Mikael Fortelius vid Helsingfors universitet, en av huvudförfattarna till uttalandet.

Forskarna pekar på vilka problem som måste lösas, men de föreslår inga specifika strategier för hur det ska göras – det är politikernas sak. Beträffande till exempel klimatutmaningen konstateras att det viktiga är att avveckla de fossila bränslena så snabbt som möjligt.

– Hur vi dämpar vår påverkan och hanterar de här utmaningarna kommer att avgöra om människans livskvalitet minskar under de närmaste årtiondena eller inte, säger Barnosky.

Det är lätt att uppfatta uttalandet som en domedagsprofetia. Fortelius påpekar att forskarna tvärtom betonar att det inte är för sent att agera.

– Vi är vana att höra att jorden går under än av den ena, än av den andra orsaken. Intrycket blir lätt att forskarna är domedagsprofeter som varnar i onödan, eller att problemen tvärtom är alltför många och alltför övermäktiga för att kunna lösas.

Läs mer i dagens Hbl.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.