Foto: EPA/DIEGO AZUBEL

Forskarna larmar om världens tillstånd

Än finns det tid, men det börjar brådska. Det är budskapet i över femhundra forskares nödrop, en vädjan till politikerna och allmänheten att växla om för mänsklighetens skull.

Världens ekosystem riskerar att kollapsa för att vår livsstil tär för hårt på dem. Eftersom människan är beroende av ekosystemen sågar vi den gren vi sitter på. Det säger över femhundra forskare i ett uttalande, ett tjugosidigt kompendium, som Hbl läst.

Klimatförändringen i kombination med utarmningen av naturen och den exponentiella befolkningsökningen innebär att mänskligheten redan inom de närmaste årtiondena riskerar att putta världen över en tröskel som inte tillåter någon återvändo. Professor Anthony Barnosky vid Berkeley-universitetet ska överräcka uttalandet till Kaliforniens guvernör Jerry Brown i dag.

– Vi vänder oss till de politiska makthavarna så att de kan förstå oss och börja ta fram lösningar, säger Barnosky.

Forskarna fäster uppmärksamhet vid att klimatförändringen håller på att skena i väg, att arter och populationer dör ut i rasande takt, att miljöföroreningarna är för intensiva och att vi snart är nio miljarder människor som ska dela på ett ändligt jordklot. Det är mer än planeten orkar med för att upprätthålla de livsfunktioner människan behöver.

– Vi försöker visa på ett lättfattligt och detaljerat sätt att situationen visserligen är katastrofal, men ändå inte hopplös. Om man genast skrider till effektiva åtgärder finns det goda chanser att det värsta ännu kan undvikas, säger professor Mikael Fortelius vid Helsingfors universitet, en av huvudförfattarna till uttalandet.

Forskarna pekar på vilka problem som måste lösas, men de föreslår inga specifika strategier för hur det ska göras – det är politikernas sak. Beträffande till exempel klimatutmaningen konstateras att det viktiga är att avveckla de fossila bränslena så snabbt som möjligt.

– Hur vi dämpar vår påverkan och hanterar de här utmaningarna kommer att avgöra om människans livskvalitet minskar under de närmaste årtiondena eller inte, säger Barnosky.

Det är lätt att uppfatta uttalandet som en domedagsprofetia. Fortelius påpekar att forskarna tvärtom betonar att det inte är för sent att agera.

– Vi är vana att höra att jorden går under än av den ena, än av den andra orsaken. Intrycket blir lätt att forskarna är domedagsprofeter som varnar i onödan, eller att problemen tvärtom är alltför många och alltför övermäktiga för att kunna lösas.

Läs mer i dagens Hbl.