Foto: EPA/HERWIG VERGULT

Island stoppar medlemsförhandlingarna med EU

Island avbryter förhandlingarna om EU-medlemskap. Det beskedet lämnar landets blivande regering.

De båda borgerliga partier som nu bildar regering meddelade på onsdagen – innan ens ministerlistan var klar – att endast en positiv folkomröstning i EU-frågan kan förmå blivande statsministern, Framstegspartiets ledare Sigmundur David Gunnlaugsson och ledaren för det andra regeringspartiet, Konservativa Självständighetspartiets Bjarni Benediktsson, att återuppta förhandlingarna.

Beskedet var väntat eftersom båda partierna, till skillnad från den avgående vänsterregeringen under socialdemokraten Johanna Sigurdardottir, är EU-skeptiska.

Avsiktsförklaringen beträffande EU är en del i den blivande regeringens program som presenterades vid en presskonferens i Reykjavik på onsdagen.

Bortsett från en kort period efter den isländska finanssektorns sammanbrott 2008 har islänningarna alltid varit emot EU.

Medan åtminstone socialdemokraterna i den avgående regeringen, som bestod av socialdemokrater och Gröna vänstern, var för EU, så har de flesta andra partier och uppenbarligen även folkmajoriteten sett ett EU-medlemskap som ett hot mot Islands självständighet.

Nära band

Den förra regeringen ansökte om EU-medlemskap i juli 2009 och förhandlingar har pågått i olika omgångar sedan dess. En tredjedel av de 33 så kallade förhandlingskapitlen hade redan hunnit avslutas.

Att Island nobbar medlemskap påverkar dock inte landets nära anknytning till EU via Efta-medlemskapet och EES-avtalet. Det senare reglerar relationerna mellan EU och europeiska icke EU-medlemmar såsom exempelvis Island och Norge. Island är också med i Schengenavtalet och tillämpar redan en lång rad EU-lagar och förordningar.

Regeringsförhandlingarna efter alltingsvalet i april har dragit ut på tiden. Formellt tillträder regeringen på torsdagen.

Artikeln har uppdaterats.