Barack Obama. Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / Brendan SMIALOWSKI

Plan för USA:s papperslösa fick ja av justitieutskottet

Det omfattande förslaget till invandringsreform – som kan leda till medborgarskap för USA:s 11 miljoner papperslösa – fick till slut grönt ljus av senatens justitieutskott.

Nu väntar tuffa manglingar i övriga kongressen.

Godkännandet i justitieutskottet kom under natten till onsdagen finsk tid sedan en kontroversiell skrivning om skydd för homosexuella par tagits bort ur texten. Den frågan ska avgöras längre fram, skriver The New York Times.

"Ingen av utskottets medlemmar fick precis som de ville, och det fick inte jag heller. Men vi är skyldiga det amerikanska folket att få det bästa möjliga förslaget i mål",sade president Barack Obama i ett uttalande efter omröstningen.

Bakom lagförslaget ligger De åttas gäng, en tvärpolitisk grupp mäktiga senatorer som jobbat med reformen sedan i vintras. Invandrarlagstiftningen i USA är komplex, och den kanske svåraste frågan är vad som ska ske med de uppskattningsvis 11 miljoner papperslösa som lever i en skuggtillvaro och ofta utför arbeten som ingen annan vill göra.

I det aktuella förslaget finns en 13 år lång väg till medborgarskap för papperslösa som kom till USA före 2012. Det innehåller också kraftigt stärkt gränsbevakning och åtgärder som ska få fler högutbildade att jobba i USA.

Lagförslaget ska sannolikt debatteras i senaten i plenum i juni.