Foto: Lehtikuva/Handout

SOK spårar kunder som köpt grönsaker med hälsofarligt ogräs

Rainbow-märkets frysta grönsaker under produktnamnet Mättande grönsakspanna kan innehålla fröhus av det giftiga ogräset spikklubba.

I början av förra veckan fick SOK-kedjan kännedom om en person som blivit sjuk efter att ha ätit de frysta grönsakerna. Kunden sände in ett foto på gräset och SOK kunde tillsammans med den belgiska tillverkaren Dujardin Foods identifiera det: troligen datura, alltså spikklubba. 

Hur de flera centimeter långa fröhusen hamnat i grönsaksblandningen och dessutom slunkit igenom kvalitetskontrollen kan Mika Lyytikäinen, direktör vid SOK:s dagligvaruhandels kedjeledning, inte svara på.

– Det är troligt är att ogräset vuxit på eller invid en spansk odling med romanabönor, säger Lyytikäinen.

Produkten drogs tillbaka som en säkerhetsåtgärd på onsdag förra veckan i kedjans alla Prisma- och S-Market-affärer. Den såldes också i enstaka ABC- och Sale-butiker. Grönsaksblandningen är en populär produkt och tillverkaren är SOK:s långvariga samarbetspartner.

När flera sjukdomsfall uppdagades efter återkallelsen beslöt SOK att intensifiera informationskampanjen.

– Vi bad Evira om tillstånd att med hjälp av kund- och kassauppgifter utreda vem som köpt grönsakerna, säger Lyytikäinen. 

I dag kontaktades på så sätt 30 000 kunder per textmeddelande och e-post och i morgon får alla dessutom ett brev på posten.

Det gäller kedjans stamkunder som uppvisat sitt bonuskort vid inköpet. Personer som handlat med bankkort eller kontanter är omöjliga att spåra.

Extraordinär åtgärd

Det händer inte ofta att livsmedelssäkerhetsverket Evira skulle anse det nödvändigt att låta företag gå in i kunduppgifter för att utreda vem som köpt en viss produkt.

– Kedjan och Evira var helt överens om det här. Vi ansåg att det var befogat eftersom det var ett giftigt ämne och personer blivit sjuka, säger Annika Nurttila, överinspektör på Evira.

Hon konstaterar att SOK agerat ansvarsfullt i fallet och gjort det man kunnat för att trygga konsumenternas hälsa.

SOK och Evira hoppas att informationen når ut även till alla som har produkten i sin frys utan att nödvändigtvis komma ihåg det. Bäst före-märkningen på de aktuella partierna infaller mellan juli och oktober.

Varierande symtom

Vilka symtom man får av spikklubba beror på mängden man fått i sig. Man kan bli törstig, illamående och få hjärtklappning. Feber och hallucinationer kan förekomma.

De tre personer som enligt giftinformationscentralens uppgifter fått sjukhusvård har inte varit allvarligt sjuka.

– Om man får några symtom ska man kontakta sjukvården, säger Harriet Mustonen, ansvarig farmaceut vid giftinformationscentralen vid Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt.

– Symtomen kommer inom några timmar efter att man ätit av varan. 

Mustonen känner inte till att det tidigare skulle ha förekommit fall där spikklubba skulle ha påträffats i livsmedel i Finland.