Rättegången mot den misstänkta mamman inleddes i april. Foto: Lehtikuva

Åtalad för babydråpen sinnesundersöks

Den 27-åriga kvinna som åtalats för att ha dödat sina två bebisar ska sinnesundersökas. Tingsrätten i Hyvinge meddelade om sitt beslut i förmiddags.

Enligt tingsrätten har mamman gjort sig skyldig till brott mot liv och brott mot gravfrid men den exakta brottsrubriceringen klarnar efter sinnesundersökningen.


Åklagaren Veli-Matti Koponen har yrkat på livstidsfängelse för mord. Polisen utredde först fallet som dråp men ändrade senare misstanken till mord.

De två spädbarnen föddes i ett badrum i Klövskog 2012. Mamman dödade dem snart efter födseln. Ingen kände till att hon var gravid, inte ens sambon som var pappa till barnen.
Polisen hittade de två döda spädbarnen i början av oktober i Klövskog i Nurmijärvi. Det ena hittades i en privatbostad, det andra ute i terrängen, några kilometer från Klövskogs centrum. Det var fråga om tvillingar, en pojke och en flicka.

Enligt polisutredningen hade ändå sambon på sensommaren städat i lägenheten och tömt ett klädskåp som luktade illa. I det sammanhanget hade han burit ut kassen med det ena barnliket och kastat den, utan att veta vad som fanns i kassen. Det andra barnet låg invirat i kassar och plastsäckar under sängen.

Kvinnan har konsekvent nekat att hon utfört dådet och talat om två främmande män som kom och tog barnen med sig.