Helsingfors vill bli större

Helsingfors vill åtminstone utreda en sammanslagning med Esbo, Vanda och Grankulla och ser gärna att Sibbo och Kyrkslätt hakar på.

Två dagar före deadline slog Helsingfors fast sin ståndpunkt angående kommunutredningarna i metropolområdet. Eftersom ingen av grannkommunerna frivilligt meddelat sitt intresse för att delta i en fusionsutredning med Helsingfors blir det upp till Finansministeriet att bestämma vilka modeller som utreds och vem som utreder.

– Vi hoppas få besked från statsrådet före semestrarna, säger Helsingfors överborgmästare Jussi Pajunen.

Till skillnad från många andra kommuner avgjordes saken i stadsstyrelsen, inte i fullmäktige där saken har diskuterats i ett tidigare skede.
Under gårdagens möte fördes enligt stadsstyrelseordförande Tatu Rauhamäki inga långa diskussioner om förslaget som presenteras för Finansministeriet.

– Allas ståndpunkter var kända sedan tidigare, konstater Rauhamäki.

Gröna stödde beredningen, alltså kommunfusioner. SDP, VF, Sannf och SFP stödde metropolförvaltningen.

Inledningsvis röstade styrelsen om huruvida man skulle gå vidare med stadsdirektörens förslag eller med Socialdemokraternas motförslag till metropolförvaltning.
Rösterna föll nio för och sex emot stadsdirektörens förslag.
Förslaget går nu vidare med två små ändringar.

– En mening lades till om att man måste välja ett metropolfullmäktige ifall det blir aktuellt med en metropolförvaltning.

SFP:s Marcus Rantala föreslog ett kort stycke om att den svenska servicen måste tryggas oberoende av vilken förvaltningsmodell som blir gällande.
Slutresultatet är ett utlåtande som framhäver fördelarna med en storkommun.

Det värsta scenariot ur Helsingfors synvinkel skulle vara en sammanslagning av förhållandevis rika kommuner runt Esbo, och en ny stor kommun i nord-nordost. Då skulle Helsingfors och Vanda hamna utanför, vilket enligt Helsingfors skulle bli en "socioekonomisk utmaning" och kräva nya lösningar från statens håll. Detta eftersom så gott som alla bostadsområden som utgör riskområden för marginalisering ligger i Helsingfors och Vanda.