Foto: Lehtikuva

Vandalism i Stockholmsförorten Husby

I stadsdelen Husby i västra Stockholm har det varit oroligheter i natt. Ungdomar satte eld på bilar och kastade sten mot polisen.

Ett 50-tal hyresgäster evakuerades från ett bostadshus på grund av en garagebrand och områdets centrum vandaliserades. Tre poliser skadades.

På plats var  ett 40-tal poliser och brandmän från fem stationer i Husby där oroligheterna startade vid 22-tiden på söndagskvällen. Polisen hade innan det fått larm om att ungdomar kastat sten mot tunnelbanan.

Under kvällen och natten brann flera bilar. Enligt Scanpix fotograf i Husby förekom uppgifter om att ett hundratal bilar brunnit. Han såg alla typer av utbrända fordon, bland annat lastbilar och en stor grusbil.

Vid 02-tiden kom larm om en brand i ett fristående garage på Nordkapsvägen. Rökutvecklingen var kraftig och minst ett 50-tal hyresgäster i de omkringliggande fastigheterna evakuerades och togs om hand i bussar under några timmar innan de fick återvända hem, uppger Stockholms brandförsvar.

På grund av gasflaskor i byggnaden kunde rökdykare inte gå in lokalen. I stället övergick man till defensiv brandbekämpning med skum.

– Det är omfattande skador i Husby centrum. Många glasrutor har krossats, säger Fredrik Andersson vid Stockholmspolisen.
Enligt Andersson har oroligheterna böljat fram och tillbaka under kvällen och natten. Tre poliser skadades av stenar som ungdomar kastade mot dem.