Bud om journaliststrejk bryter ut eller inte ges klockan 12

Klockan tolv kommer beskedet om Finlands Journalistförbund och arbetsgivarparten Mediernas Centralförbund kommer till en förlikning. Om inte en medling leder till en överenskommelse går 2300 medlemmar ut i strejk i dag klockan 14.

–  Jag hoppas att parterna kommer att acceptera mitt bud. Innan de satte sig till förhandling stod de väldigt långt ifrån varandra men efter att jag kom med mitt förslag i går kväll 23.00 verkar det som de har närmat sig, säger riksförlikningsman Esa Lonka, på sitt kontor.

Utanför Karl Lindahl-rummet i Paasitorni i Hagnäs kilar röksugna journalister ut och in till mötet där förslaget diskuteras. Kollektivavtalsförhandlingarna har varit på tapeten sedan april. Ursprungskraven som Journalistförbundet hade var krav på procent- och euromässiga förhöjningar som i genomsnitt skulle ge ett lönetillägg på över 3 procent under en period som sträcker sig till slutet av oktober 2014. Övertidsförbud råder sedan den 7 maj på redaktionerna.

Mediernas Centralförbund har sagt nej till löneförhöjningar och Tidningsförläggarna har uppgett att de svarar med lockout på måndag klockan 13 om en strejk utbryter.

Pressens kollektivavtal omfattar Cirka 5 000 journalister omfattas av pressens kollektivavtal. En journaliststrejk skulle drabba alla stora tidningshus, bland dem Hufvudstadsbladet. Den lockout som förläggarna har utlyst till måndag skulle slå mot tidskrifterna och de små lokaltidningarna.

Bland de finlandssvenska tidningshusen meddelar HSS Media, som ger ut Vasabladet och Österbottens Tidning, att de har för avsikt att ge ut sina tidningar även om strejkhotet förverkligas.

- Innan klockan tolv kan jag inte säga något säkert, säger Esa Lonka.