Foto: Tor Wennström

Paret Kaleva hann ta farväl av varandra

Atte och Leila Kaleva förnekar att det förekommit fysiskt och mentalt våld under deras fyra månader i fångenskap. Men det fanns stunder då de var så rädda för sitt liv att de tog farväl av varandra.

En vecka efter frigivningen sitter de där, utåt sett fysiskt välmående och samlade trots att salen är fylld av journalister som ägnat veckan efter deras frigivning till att både ifrågasätta myndigheternas arbete och paret Kalevas vistelse i Jemen.

– Vi mår efter omständigheterna bra. Vi vill också tillbakavisa kritiken mot de finländska myndigheternas verksamhet. Vi är väldigt nöjda med hur de förfarit, inleder de.

Det man vetat fram till i går är att Neste Oil-chefen Leila Kaleva, 36, och premiärlöjtnanten Atte Kaleva, 34, kidnappades tillsammans med österrikiska Dominik Neubauer, 26, då de befann sig i en elektronikbutik i Sanaa i Jemen den 21 december. Vilka de beväpnade män som förde bort dem var och vad som hände sedan rådde det kompakt tystnad om fram till den 22 februari då det publicerades en video av Neubauer på Youtube, där han med ett vapen riktat mot tinningen vädjar om att alla ska gå med på de krav kidnapparna ställer, annars skjuter de honom inom en vecka.

– Ja, jag var med när videon gjordes och det gjordes en motsvarande video av mig omedelbart efter detta som aldrig lades ut. Vi har inte upplevt våld under gisslantiden men det fanns hot om våld. Jag är van vid vapen så jag upplevde inte den här situationen som våldsam eftersom jag inte var rädd att vapnet skulle avfyras.

I österrikiska medier har det framförts att paret Kalevas militära utbildning – Leila Kaleva är fänrik i reserven – varit till nytta både för dem själva men också för att stödja Neubauer, som enligt lokala medier farit mentalt väldigt illa av gisslantiden. Och onekligen framstår paret som sitter framför oss sällsynt samlade med tanke på vilken pärs de gått igenom.

Rutin och träning

I 140 dagar hölls de fångna av okända människor som huvudsakligen talade arabiska eller dålig engelska. De transporterades under denna tid till tre andra platser. Kontakt till yttervärlden hade de inte i någon annan form än att de två månader efter kidnappningen, i slutet av mars, såg en tidningsbild där utrikesminister Erkki Tuomioja skakade hand med president Abdo Rabb Mansourt Hadi.

– Vi anade hela tiden att man gjorde allt för att befria oss och den bilden bekräftade det, säger han.

Men det dröjde en dryg månad till innan de var fria.

Under gisslantiden har de varit separerade från Neubauer i ungefär fem veckor. Som överlevnadsstrategi lade paret Kaleva upp dagliga rutiner som de höll fast vid. De gjorde också statiska muskelträningar i fångenskapen.

– Vi steg upp, åt frukost, lunch, drack eftermiddagste, åt middag, gick och lade oss. Någon klocka hade vi inte men med hjälp av böne- utropen kunde vi hålla en struktur på dagen. Rutinerna hjälpte oss att hålla oss vid våra sinnens fulla bruk, berättar Leila Kaleva.

Obehagliga situationer

De håller fast vid sin syn på att omständigheterna var så bra de kunde vara.

– Vi fick samma mat och drack samma vatten som våra vakter. Vi sov på samma sätt som de. Jemen är ett av världens fattigaste länder så omständigheterna är andra, säger Leila Kaleva.

– Men någon lyx handlade det inte om. Vår frihet berövades ju, tillägger hennes man.

Atte Kaleva berättar för sin del att man inom militären tränar för väldigt pressade situationer och den kunskapen hjälpte dem att överleva psykiskt.

Men allting kan man inte träna för.

– Det går inte att förbereda sig på situationer där du själv eller din hustru hotas med avrättning.

Mycket mer än så vill ingendera tala om hurdana situationer det handlat om. Fysiskt våld har inte använts säger de, men det har funnits stunder då de trott att det är slut.

– Det har funnits obehagliga situationer då vi tänkt att det här var det. Några gånger sade vi farväl till varandra. Men vi vill inte gå in på detaljer. De är polisens sak.

Läs mer i dagens Hbl.