Foto: Lehtikuva / Sari Gustafsson

"Det är dags att bryta kedjan av våld"

Förvånansvärt många kvinnor bär på samma hemlighet. De är utsatta för våld i sin närrelation. Ändå är det väldigt få som talar om det.

– Med kampanjen Dela en hemlighet vill föreningen Kvinnolinjen få oss att börja prata om det som drabbar så många.

– Även om vi inte själva är utsatta känner vi kanske någon som vi märker har problem i sitt parförhållande. Då är det viktigt att våga fråga hur det står till, säger verksamhetsledaren Pirjo Pehkonen på Kvinnolinjen.

Genom att sätta ord på vad som pågår kan man börja göra något åt saken. Till Kvinnolinjen är en servicetelefon man kan ringa till för att få råd och hjälp, eller bara ett lyssnande öra. Där har man märkt att tröskeln för att våga berätta är väldigt hög.

– Jag hade ett förhållande med en man som använde både fysiskt och psykiskt våld i fem år. Först när han försökte strypa mig till döds insåg jag att det här inte längre kan ­fortsätta, berättar Johanna Amnelin.

Hon kände sådan skam och skuld över vad som hände och tyckte att det måste hennes eget fel att hon blev så illa behandlad att hon inte vågade erkänna problemet, varken för sig själv eller för andra.

– Men det är han som skall bära skammen, säger hon och berättar att det tog lång tid för henne att bli fri från mannen, som hon känt sedan hon var tonåring och alltid tyckt var en snäll nallebjörn.

– Det är inte alltid lätt att våga fråga, men det borde man göra på alla fronter. Kvinnor som besöker läkare har ofta en underliggande våldsproblematik i bakgrunden, men läkaren kommer inte på att fråga vad till exempel sömnlösheten eller illamåendet beror på, säger ­Pirjo ­Pehkonen.

Kvinnolinjen har nu inlett en kampanj tillsammans med en rad kända konstnärer med syftet att bryta tystnaden.

På Facebook kommer videoinstallationer, fotokonst och annan konst att visas och där finns också berättelser av kvinnor som äntligen vågar tala ut.

Ett kuvert där det står Får öppnas innehåller en dikt skriven av författaren Anja Snellman.

– Våld mot kvinnor har pågått i generationer. Nu är det dags att bryta kedjan, säger Anja Snellman, som vet hur det kändes att som barn fly hemmet undan en våldsam, alkoholiserad pappa.

Kvinnolinjens jour på svenska är öppen onsdagar klockan 16–20. Där jourar frivilligt kvinnor som fått utbildning för det.

Kontaktuppgifter:
Telefon: 0800 02400.
Gå också in på www.naistennetti.fi  och facebook.com/naistenlinjasuomessa