Foto: Niklas Tallqvist

Haltia blir milstolpe i träbyggandet

Själva arkitekturen ska stå för halva upplevelsen i Finlands naturcentrum Haltia, som öppnar för allmänheten om två veckor.

Arkitekten Rainer Mahlamäki står stadigt på plankor av ask, mellan väggar av gran. Genom fönstret i mötesauditoriet i Haltia ser man att det susar tillräckligt i tallarna för att sätta Långträskets yta i rörelse.

– När besökarna vänder sig om ska de alltid se natur. Det är som ko­reografi, beskriver arkitekten tanken bakom det nya naturcentret i Noux.

Hans vision är en modern och intim byggnad utgående från bästa möjliga miljöval. Resultatet är landets första offentliga byggnad helt i trä, med solfångare på taket och elva kilometer rör i berggrunden där sommarens värme kan förvaras inför kallare dagar.

Intimiteten ska man känna genast när man stiger in genom huvudingången som ligger på Solvallas sida.

– Offentliga byggnader präglas oftast av en stor entréhall. I Haltia kommer man till biljettdisken, säger Mahlamäki.

Auditoriet och utställningen ligger på samma våning. En våning upp finns restaurangen med en slående utsikt över Långträsk.

Husets bärande konstruktioner består av stora plattor av korslaminerat trä, så kallade CLT-skivor, tio meter långa och 20 centimeter tjocka. Det är första gången plattorna testas i den här skalan, och Mahlamäki kallar det ett steg i finländsk bygghistoria.

Haltia ska inte bara locka mötesdeltagare och japanska turister. Målet är att varje elev i huvudstadsregionen ska besöka naturcentret en gång under högstadietiden.

Läs mer i tisdagens Hbl.