Försvarsminister Carl Haglund och Sametingets ordförande Klemetti Näkkäläjärvi. Foto: Bo-Göran Lillandt / nordlys.fi

SFP:s gest delar Lappland

Svenska folkpartiet jobbar för att hjälpa samerna. Men den hjälpen vill alla samer inte ha, än mindre de invånare norr om polcirkeln som inte är samer.

Europas enda ursprungsfolk förtjänar att behandlas i enlighet med internationella avtal om ursprungsfolkens rättigheter. Det anser SFP, och därför jobbar partiet för att  Finland ska ratificera ILO-konventionen som ska trygga samernas rätt bland annat till markområden i hembygdsområdet.

Alla är inte särskilt tacksamma för att SFP profilerar sig som ett sant minoritetsparti. Både i den högsta statsledningen och i byarna i Lappland finns ett kompakt motstånd mot ratificeringen.

– Det återstår oerhört mycket arbete. Vi måste få fram en vilja från flera håll. Chansen finns om alla bjuder till, sade justitieminister Anna-Maja Henriksson efter att SFP:s styrelse träffade Sametingets ordförande Klemetti Näkkäläjärvi i Enare på måndagen.

Samarbetet med Sametinget har gett SFP två platser i Utsjoki kommunfullmäktige men också en hel del huvudbry. En stor del av norra Lappland vill inte ha SFP:s hjälp.

Dels anser man att samernas rättigheter redan tryggas i grundlagen, dels att ILO-konventionen skulle trampa den övriga lokalbefolkningen på tårna. Släkter som fiskat, jagat och hushållit med renar i århundraden befarar att de kommer att förlora sina rättigheter om samerna ska få dem.

Tvisten bottnar i att det finns många som identifierar sig som samer, men inte uppfyller Sametingets snäva definition. Tuomas Aslak Juuso som leder Sametingets ungdomsorganisation påpekar att ILO-konventionen säger att det är ursprungsfolken själva som ska bestämma hur tillhörigheten definieras. I samernas fall är det Sametingets uppgift.

Anna-Maja Henriksson väntar på att en arbetsgrupp vid Justitieministeriet ska säga hur begreppet same ska definieras på ett rättvist sätt. Ett utlåtande väntas inom kort.

– Det finns så många missförstånd och rädslor förknippade med ratificeringen. Folk talar förbi varandra. Vi måste få ut budskapet om vad ratificeringen skulle innebära på riktigt. Många tror att man överför äganderätten till någon annan, men det finns inga sådana avsikter.

Läs mer i morgondagens Hbl.