Foto: Susanna Vainioranta. Michaela Lindström och sonen Viktor, 3 år, ute på en joggingtur.

Nyblivna mammor mår bra av att springa

Många kvinnor slutar motionera när de blir mammor, trots att det är då motionen behövs mest. Dessutom är internet fullt av myter om träning efter förlossningen.

På nätforumet vauva.fi skriver en anonym barnmorska att nyblivna mammor ska undvika löpning, spinning och knäböj sex månader efter förlossningen.

"Jag har sett alltför många unga kvinnor i åldern 30+ opereras för livmoderframfall för att de tycker det är viktigt att börja träna alltför tidigt. Symptomen syns först 5–8 år senare."

– Det är fullständigt struntprat. Framfall har inget att göra med motion. De största riskfaktorerna är övervikt före och kraftig viktökning under graviditeten, vilket leder till större barn, säger forskningschefen, medicine doktor Riitta Luoto på UKK-institutet.

Motion är inte bara tillåtet, utan bör uppmuntras, även om de första föräldramånaderna kan vara utmattande. När efterkontrollen är genomförd gäller samma motionsrekommendationer som för alla andra. Är man van att träna mera finns inga hinder eller förbjudna grenar.

Om förlossningen gått normalt återhämtar sig kroppen på ungefär sex veckor. Redan tidigare lönar det sig att promenera och träna bäckenbottnen. UKK-institutet har gett ut rekommendationer på tretton språk.

– Fördelarna är stora, men i vissa kulturer finns en negativ inställning till motion under och efter graviditeten, säger Riitta Luoto.

Motion gör dig glad

Det finns mera forskning och råd om träning under graviditeten än om träning efteråt, trots att det skulle vara viktigt då.

– Motionen förebygger övervikt och förbättrar styrkan och konditionen, humöret och självsäkerheten. Då är det också lättare att sköta barnet, säger professorn och American College for Sports Medicine-forskaren Enette Larson-Meyer på University of Wyoming.

Senare ökar en motionerande mamma sannolikheten för att barnet får regelbundna motionsvanor. Tiden efter förlossningen anses vara gynnsam för hälsosamma livs- stilsändringar, eftersom man då tänker mycket på hälsan.

– Olyckligtvis är det en tid då många kvinnor minskar sin fysiska aktivitet, bland annat för att träning ses som själviskt.

Larson-Meyer tycker det är viktigast att stärka mage, rygg och musklerna som behövs för att lyfta, bära och springa efter ett växande barn.

– Det gäller speciellt mammor som tränat lite eller inte alls innan och under graviditeten.

Inga studier visar att träning kort efter en komplikationsfri förlossning skulle vara skadlig.

– Men om man har infekterade sår, stygn eller andra komplikationer är det självklart att man måste vänta tills läkaren ger lov, säger Riitta Luoto.

Ett vanligt påstående på bloggar och forum är att man inte ska motionera hårt så länge man ammar.

– Visst kan det vara obekvämt om brösten är känsliga, men motion påverkar inte bröstmjölkens mängd eller kvalitet.

Det finns forskning som visar att mjölksyran kan göra att babyn tillfälligt inte gillar mjölken.

– Men det är inte skadligt, som rökning eller alkohol.

Läs mera i dagens tidning!