En person tigger i centrala Oslo. Foto: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Norge förbjuder inte tiggeri

Den norska regeringens tiggeriplan är klar. Det är inte aktuellt med något tiggeriförbud, men det blir anmälningsplikt för tiggarna.

Den norska regeringen beviljar också tio miljoner norska kronor (1,3 miljoner euro) till humanitär hjälp såsom dusch- och toalettutrymmen för tiggare. Det ska samtidigt bli lättare att utvisa EU-medborgare som har begått brott.

– Vi kan inte förbjuda fattigdom och svält och vi måste tåla att se tiggare på gatorna, skriver justitieminister Grete Faremo (Arbeiderpartiet) i norska Dagbladet på tisdagen.

Enligt henne skulle ett tiggeriförbud ha begränsad praktisk betydelse om man inte satte in enorma resurser. Dessutom avlägsnar inte ett förbud den sociala nöden som är orsaken till tiggeriet.

Men det ska bli anmälningsplikt för tiggarna.

– Det här etablerar kontakt mellan polisen och tiggarna, och gör det lättare att kontrollera tiggarmiljöerna, skriver Faremo.

Justitieministeriet vill också sänka tröskeln för att utvisa personer som har begått brott. Hittills i år har den norska polisen utvisat 100 rumänska medborgare, varav 87 hade dömts för brott, uppger justitieminister Faremo.