Patrik Österholm, 2, är kanske något för ung för att blogga, men Nina Österholm, Joanna Lindén-Montes, Jessica Högnabba och Daniel Jakobsson är fyra av de åtta som driver den nya bloggen Andetag på Hbl.fi. Foto Leif Weckström

Andetag tar tron till vardagen

Bloggen Andetag, som öppnade på Hbl.fi i april, syftar till att diskutera tro utifrån ett vardagligt perspektiv. Bloggen skrivs av åtta olika skribenter med vitt skilda relationer till kyrkan.

– Tanken var att skapa en plattform där människor med intresse för livsåskådningsfrågor tänker till kring tro och kyrka. Vi ska inte vara en kyrkans officiella röst, men det att vi bloggar på en kyrklig plattform visar att många olika slags människor ryms inom kyrkan och kan uttrycka sina tankar.

Så förklarar Daniel Jakobsson, ungdomsledare, syftet med att starta livsåskådningsbloggen Andetag på Hbl.fi.

Satsningen är en del av evangelisk-lutherska kyrkans webbprojekt. Bloggen slog upp portarna den 10 april och sköts av åtta skribenter som alla har olika relationer till kyrkan. Somliga är medlemmar, andra är det inte och vissa är anställda inom kyrkan. Även de olika medarbetarnas bakgrunder har stor spännvidd.

Jessica Högnabba, som är präst, ser positivt på det breda spektret.
– Vi är ett bra team som vi tror passar bra ihop och kan komplettera varandra. Det blir åtta olika infallsvinklar.

Hon betonar att man vill närma sig läsarna på ett vardagligt sätt och att fokus ligger på det personliga.
– Vi försöker skriva om kyrka, tro och livsåskådning på ett människonära sätt. Vi försöker få de åtta olika personerna med sina olika infallsvinklar att synas i bloggen.
– Ofta när man hör kyrkans röst i medier så är det någon som är högt uppsatt i organisationen som uttalar sig. Det här är kyrkans röst av vanliga dödliga medlemmar, som alla är väldigt olika tillägger Nina Österholm, som bloggar utifrån hemmalivet med Patrik, 2 år.

Inläggen i sig syftar inte till att ge några svar, utan snarare att väcka tankar, att beröra och att locka till dialog. Den huvudsakliga målgruppen är de som är intresserade av tro, men ännu inte har hittat ett forum att diskutera det på.

Under samtalet återkommer de fyra bloggarna som Hbl möter flera gånger till hur mycket de ser fram emot att arbeta med bloggen. Joanna Lindén-Montes, som är fotobloggare, ser den som en kreativ paus i vardagen vid sidan om informatörsjobbet.

– Jag blev jätteglad när Jessica kontaktade mig och frågade mig om jag ville vara med. Jag är verkligen ivrig. Det ska bli jätteroligt att gå ner till det personliga.

Avtalet med Hbl gäller till en början i ett halvår. De ser Hbl.fi som en bra plattform.
– Hbl är en viktig samhällsaktör och vi kände att vi kunde bidra med någonting. I den läsekrets som Hbl har känns det jättespännande. Det ger dessutom bloggen en trovärdighet, säger Daniel Jakobsson.

Till sist, vad har ni för uppmaning till läsarna?

– Det är helt klart värt att hålla koll på den här bloggen, tipsar Jakobsson och ler. 

Han fortsätter:
– Bli utmanad och inspirerad och delta i diskussionen!

Andetag är en av de nio externa bloggar som finns på Hbl.fi i dag. Jens Berg, chefredaktör och ansvarig utgivare för Hbl, ser dem som ett bra komplement till tidningens eget material.

– Bloggarna fungerar på samma sätt som floran av röster i tidningen, som att vi har externa krönikörer, kolumnister och insändarskribenter. En annan vinst är att vi via bloggar snappar upp frågor som vi annars skulle missa. Genom att ha en mångfald av bloggare som skriver utifrån perspektiv som ligger i luften.