Camilla Björklund vet att jobbet är farligt, men lusten att rädda liv övervinner rädslan. – Vi har lärt oss att det bästa man kan göra i en hotfull situation är att springa, säger hon. Foto: Karl Vilhjálmsson.

Vårdpersonalen utsätts dagligen för våld

Respektlöst beteende mot vårdpersonalen verkar öka. Bristfällig kommu­nikation mellan ambulans och polis kan leda till livsfarliga situationer.

– Det är skrämmande att sådant sker, men jag har ännu inte blivit avskräckt, säger Camilla Björklund som studerar till akutvårdare på Arcada.

Hon vet att hon ger sig in i en farlig bransch. För en vecka sedan rapporterade Hufvudstadsbladet om en vårdare som knivhöggs av en patient under transporten från Åbo till Ny­stad.

Lyckligtvis är den här formen av grovt våld mot vårdpersonal ovanlig, men hot och ohövlighet är en del av vardagen för dem som jobbar inom ambulans- och akutvården.

– Patienter som spottar och fräser möter man dagligen. Men man blir immun så småningom, säger akutvårdslärare Kenneth Lindén.

Lindén är förstavårdens fältchef på Västra Nylands räddningsverk och undervisar i akutvård på Arcada. Han har varit med om många hotfulla situationer i sitt arbete på fältet.

– Man måste använda sina egna armar och ben för att hindra patienter från att attackera, men vi får inte ta i hårdare än andra medborgare, säger han.

Enligt Lindén skulle man kunna undvika en del av våldet genom att förbättra kommunikationen mellan de olika myndigheterna. Han menar att Social- och hälsovårdsministeriet har gjort kommunikationen besvärlig.

– Polisen och vårdpersonalen ingår i samma radionät men i akuta situationer har vi svårt att få tag på varandra.

– Polisen vet vilka adresser som är farliga, men vårdpersonalen har inte tillgång till den informationen.

Attitydproblem

Enligt Heikki Sederholm på Förbundet för akutvård i Finland ökar våldet mot räddningspersonalen hela tiden.

– För tjugo år sedan kastade man inte flaskor på ambulanserna. Folkets attityd mot myndigheterna har helt enkelt blivit sämre, säger han.

Enligt Sederholm har den finländska räddningspersonalen trots allt kommit lätt undan hittills.

– I Sverige finns det områden dit vårdpersonal aldrig åker utan polis. Där är våldet mot vårdpersonal ännu vanligare, säger han.

Enligt Kenneth Lindén är vårdpersonalens situation knivig eftersom polisens resurser har minskat de senaste åren. Ibland kan det dröja länge för poliserna att komma till platsen.

– Då måste man avgöra om man ska stå och vänta på polisen medan någon förblöder eller gå in trots att det är farligt. Oftast väntar vi på polisen, säger Lindén.

Hemlig identitet

Enligt Nödcentralsverkets projektexpert Stefan Thessman är hoten en del av vardagen också för dem som jobbar på larmcentralerna. Thessman har jobbat nio år på nödcentralens operativa sida, varav sex år som skiftmästare.

Under sin karriär på den operativa sidan fick han ofta ta emot hotfulla samtal. Enligt honom är fysiska hot ovanliga, men hot om till exempel stämning förekommer.

– De som ringer 112 upplever någon form av nöd. Om de får svaret att deras situation inte är en nödsituation känner de sig fel behandlade. Det typiska är att någon blivit utslängd från krogen och kräver att polisen ska komma och reda upp situationen.

Enligt Thessman är det olidligt att jobba på nödcentral om man tar hot och kritik personligt.

De anställda på nödcentralen behöver inte tampas med fysiskt våld, men arbetet är psykiskt påfrestande.

– Jag har hemligt telefonnummer och hemlig adress, säger han.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.