Andraklassare riskerar bli utan eftermiddagsvård

I dag erbjuds alla barn som går i tvåan i Helsingfors eftermiddagsverksamhet efter skoldagen, men hostar inte staden upp mer pengar, riskerar en del andraklassare bli utan eftermiddagsvård i höst.

Arikeln är publicerad i Hbl den 8 april 2013.

– Här är jätteroligt. Vi brukar leka på gården och så får vi gott mellanmål. Har man tur serveras det pannkaka eller fattiga riddare, berättar Ellen Klärich, 7, som deltar i eftermiddagsverksamheten i anslutning till Haga lågstadieskola.

Hennes klasskompis Caspar von Weissenberg, 7, är också nöjd med eftermiddagsgruppen som subventioneras av staden och arrangeras av Folkhälsan.

– Bättre är det att vara här på eftis än att tvingas gå ensam hem genast efter skoldagen, säger Caspar von Weissenberg.

Den här eftermiddagen har barnen utöver ledaren Eva Farneman också sällskap av ”eftismorfar”, volontären Peter Oljemark. Ute på skolgården flockas barnen kring ”morfar”, som samtidigt får agera fotbollsdomare och målvakt.

Instundande höst får alla förstaklassare plats i någon av eftermiddagsgrupperna i Helsingfors, men eftersom årskullen växer riskerar mellan 300 och 400 andraklassare bli utan plats om inte politikerna skjuter till med mer pengar, bekräftar Sami Eriksson, planerare på Utbildningsverket. Det är den återhållsamma rambudgeten för nästa år som sätter käppar i hjulen.

Stella Granholm-Kari hämtar dottern Hanna, 7, på eftiset i Haga och blir förskräckt då hon får höra att det är osäkert om staden i höst erbjuder eftermiddagsverksamhet för tvåorna.

– Oj nej! Vi är helt beroende av att det finns ett eftis. Vi har ingen som kan ta hand om Hanna efter skoldagen och skolvägen på två kilometer är lång och besvärlig, säger Granholm-Kari.
”Inte önskvärt”

Niclas Grönholm, svensk linjedirektör på Utbildningsverket, bekräftar att det ännu är oklart hur det blir med eftermiddagsverksamheten för tvåorna.

– Det är för tidigt att säga något. Men det fattas pengar i Utbildningsverkets budget och vi räknar med att det i höst kommer att finnas fler första- och andraklassare än det finns i dag. I stadens svenska skolor är ändå inte ökningen av barn i första och andra klass så dramatisk. Från hösten uppskattas det finnas ett tjugotal fler elever som behöver eftermiddagsvård, säger Grönholm.

Tycker du att en andraklassare är tillräckligt gammal att ta sig hem på egen hand och vara ensam hela eftermiddagen?

– Inte är det önskvärt. Bäst är det om alla ettor och tvåor har sällskap av någon vuxen efter skoldagen, säger Grönholm.

Om bara en del av andraklassarna nästa år får rum i eftermiddagsgrupperna på grund av stadens sparåtgärder, blir det lotten som avgör vem som får plats. De barn som inte får rum hänvisas i stället till stadens lekparker som också har personal och serverar mellanmål.

Verksamheten i Helsingfors lekparker ordnas enbart på finska. För ett par år sedan då det gjordes nedskärningar i eftermiddagsverksamheten för tvåorna skonades de svenskspråkiga eftermiddagsgrupperna eftersom det inte fanns några lekparker med svensk verksamhet.

– Jag tror inte att vi kommer att starta upp svenskspråkig parkverksamhet. Det verkar som elevmängderna på svenska sidan inte ökar lika mycket som på finskt håll, säger Sami Eriksson.

 FAKTA:

• Före den 19 april ska familjerna ansöka om plats för eftermiddagsverksamhet för barn i första och andra klass.

• I år deltar 78 procent av förstaklassarna i Helsingfors i eftermiddagsverksamhet.

• Av andraklassarna är andelen barn som deltar i eftermiddagsverksamhet i Helsingfors 58 procent.