Lustgasen är avsedd att använda i gräddsifoner. Foto: Kimmo Mäntylä

Polisen utreder försäljningen av lustgas

Myndigheterna utreder försäljning av lustgas i berusningssyfte, men det är inte entydigt vilka lagparagrafer som gäller i gråzonen.

 

Helsingforspolisen utreder försäljningen av lustgas från en skåpbil i Brunnsparken under valborgshelgen. Det bekräftar kommissarie Jari Illukka till Hbl.

Enligt honom har polisen fått en anmälan om att undersöka ärendet.

Ilta-Sanomat rapporterar att företaget Ilokaasuauto.com hade flera bilar i trafik under valborgshelgen, nästan dygnet runt. Tidningens reporter köpte lustgas från bilen mitt bland alla första maj-firare utan att uppge att han är journalist. Ur dialogen framgår klart att syftet är att bli rusig.

Det är olagligt att sälja lustgas i berusningssyfte. Jari Illukka håller med om att det knappast kan handla om något annat syfte i det här fallet.

Också Säkerhets- och kemikalieverket Tukes utreder försäljningen av lustgas. Enligt jurist Suvi Raitala fattar verket inom maj beslut om och hur man kan ingripa i saken.

Tukes bad det första företag som förekommit i sammanhanget om en utredning om hur de försäkrar sig att patroner inte överlåts i berusningssyfte. Den har verket fått in. Efter det har flera andra aktörer dykt upp, men före valborg hade Raitala inte hört om de jourhavande skåpbilarna.

Lustgasen som säljs i patroner är avsedda att vispa grädde med i gräddsifoner. Enligt lagen är gasen en kemikalie och får "inte överlåtas i detaljhandeln, om det är uppenbart att användningen av den kan medföra särskild risk för hälsan", som Tukes skriver. Den får inte heller överlåtas "om det finns orsak att misstänkas att de skaffas i uppenbart berusningssyfte."

 

Läs mer i morgondagens Hbl.