Foto: Richard Nordgren

Finlandssvenska tidningar stärker samarbetet

De finlandssvenska tidningarna startar, med Svensk Presstjänst som plattform, den gemensamma tjänsten Materialbanken. Det betyder bland annat att tidningarna byter artiklar och bilder med varandra.

Ett frö till ett samarbete som kan fördjupas, till exempel i grävprojekt som är intressanta för hela Svenskfinland. Så ser Hbl:s biträdande chefredaktör Lena Skogberg på den gemensamma materialbanken.

– Hela idén med materialbanken är att de tidningar som i dag inte bevakar hela Svenskfinland ska kunna göra det tack vare samarbetet. Tidningarna byter helt enkelt material med varandra. På det sättet frigörs resurser för mer unikt material och fördjupningar, säger Skogberg.

– För Hufvudstadsbladets läsare betyder samarbetet inte så mycket i det här skedet eftersom Hbl och lokaltidningarna har många gemensamma läsare. Hbl är i första hand med och stöder tanken på samarbetet, säger Skogberg.

Tidningarna bestämmer själva vilket material de sätter in i den gemensamma materialbanken.

Bytet av artiklar gäller bilder och texter, såväl korta som långa reportagen från när och fjärran, från recept till stora temasatsningar.

Hbl kommer framförallt att bidra med featureartiklar. Det kan vara resereportage eller biltest.

Vasabladet har också resesidor och till exempel här kan man tänka sig ett utbyte mellan Vbl och Hbl.
Samarbetet ska också ge chans till fördjupad bevakning.

–De finlandssvenska tidningarna kan samarbeta med arbetsdryga grävprojekt som är intressanta för hela regionen, till exempel olika skolprojekt eller kommunreformen, säger Lena Skogberg.

Samarbetsförhandlingar i tidningshusen

Samarbetsförhandlingar pågår som bäst i de två finlandssvenska mediahusen, Ksf-media och HSS-media. 

– Trenden bland nyhetsmedierna tycks vara att samma material ska synas på flera ställen. Eftersom KSF Media och HSS Media samarbetsförhandlar är det svårt att inte göra en koppling mellan återanvänt material och uppsägningshot mot journalister, säger Sylvia Bjon, huvudförtroendeman vid Hufvudstadsbladet. 

– Samarbete i Svenskfinland är visserligen positivt. Vi har ett material av hög kvalitet, men det skulle stärka optimismen ännu mer att höra tidningshusens visioner om det unika materialet, som är den grundläggande motivationen för läsaren, speciellt på den digitala marknaden. Antalet journalister är direkt kopplat till mångfalden inom journalistiken, säger Bjon.