Bjarni Benediktsson, ledare för självständighetspartiet som var en av vinnarna i Islands parlamentsval den 28 april. Foto:AFP/Lehtikuva/Halldor kolbeins.

Osäker valuta problem för Island

Både Cypern och Island har drabbats av en bankbubbla som spräckts och påverkat landets ekonomi.

Eftersom Island inte har euron som valuta är länderna svåra att jämföra med varandra.

Islands kris kom långt tidigare än Cyperns, men vissa av åtgärderna går att känna igen. Båda två införde begränsningar för att hindra en massflykt av valuta ur landet. Isländska regeringen har flera gånger talat om att slopa begränsningarna, men de är fortfarande i kraft – fem år efter den isländska bankkraschen.

Begränsningarna sägs ha negativ effekt på potentiella utländska investerare. Björn Örvar som leder bioteknikföretaget ORF-Genetics håller med.

– Euro måste växlas till kronor och de ska stanna kvar i landet i flera år. Det kan avskräcka, säger han.

Den isländska kronan kommer enligt vissa bedömare att rasa i värde om begränsningarna för utförsel slopas. Även då begränsningarna gäller fluktuerar värdet på den isländska kronan så pass mycket att det ställer till med problem för företagsledare.

– Det är svårt att planera och göra en budget. Den kronkurs vi räknat med i år har redan visat sig vara felaktig, säger Björn Örvar.

Kollaps hjälper?

De utländska investeringar som är bundna till den isländska kronan utgör åtminstone en fjärdedel av bruttonationalprodukten, uppger isländska centralbanken. Om begränsningarna dras tillbaka kommer kronans värde att sjunka snabbt, tror de flesta bedömare.

– Den omedelbara effekten i vårt företag skulle vara att vi tvingas höja lönerna, säger Björn Örvar.

De utländska apparater som företaget behöver skulle gå upp i pris, men samtidigt kan en klart billigare valuta vara bra för exporten. ORF-Genetics får största delen av sina inkomster från import.

– Det är en invecklad situation. Kronans kollaps kan bli en stor möjlighet för oss, säger Björn Örvar.

Mycket positivt

Som företagare är Björn Örvar noggrann med att påpeka att bankkrisen både haft negativa och positiva effekter på det isländska näringslivet. Regeringen har satsat på stora skattelättnader för företag som satsar på produktutveckling och forskning. Det finns också en statlig teknologifond.

– Det är betydande summor. Något sådant fanns inte före 2008, säger Björn Örvar.

Landets många framgångsrika programmeringsföretag har haft stor nytta av de statliga satsningarna. Ett företag som ORF-Genetics skulle sannolikt vara lättare att grunda nu än före krisen, då investerarna nästan bara var intresserade av finanssektorn.

– Till och med biokemister drogs till jobb i bankerna, då vi inte kunde betala lika bra löner. Helt otroligt, minns Björn Örvar.