Kristina från Duvemåla på Svenska Teatern. Foto: HBL-arkiv. Cata Portin.

Duvemåla-skådespelare anser sig utnyttjade

Svenska Teaterns succé med Kristina från Duvemåla fick i går en skuggsida. Gästande skåde­spelare tvingas jobba sex dagars vecka utan kompensation, anser facket som nu protesterar.

– Förbundet har blandat sig i oegentligheterna på Svenska Teatern, meddelar skådespelarförbundets verksamhetsledare Elina Mäntylä.

Enligt Mäntylä har teatern brutit mot arbetstidslagstiftningen.

Det är inte så att skådespelarna vill ha ut mera pengar nu när musikalen blev en succé?

– Nej, det har inte med det att göra. Problemet är att teatern haft dem att göra 45-timmarsveckor utan att betala ersättning för det. Dessutom har man tidvis avbrutit löneutbetalningarna, vilket är detsamma som permittering.

Enligt Mäntylä har frilansande skådespelare erbjudits ett kontrakt som skiljer sig från normal kutym. Kontraktet ger dem månadslön, inte lön enligt antal repetitioner och föreställningar.

– Månadslönevarianten infördes för att jämna ut inkomsterna mellan det intensiva repetitionsskedet och föreställningsperioden när det kanske ges bara två eller tre föreställningar i veckan.

– Nu har de svenskspråkiga teat­rarna gått in för mycket effektiva musikalproduktioner och kör många föreställningar i veckan och därför blir det en obalans.

– Det har också lett till att svenskspråkiga frilansskådespelare har märkbart sämre inkomster än de finskspråkiga, hävdar Mäntylä.

Hon räknar att skådespelarna gått miste om 500–1 000 euro i månaden på grund av arrangemanget. Enligt Mäntylä har cirka tio skådespelare på Svenska Teatern kontaktat förbundet.

Fortsättningen är nu antingen förhandlingar eller rättegång. Det senare förutsätter dock att någon skådespelare ställer upp. Enligt Mäntylä vill frilansare ogärna ta risken eftersom det kan innebära sämre jobbmöjligheter för den som bråkar.

Storgård förnekar

– Svenska Teatern följer kollektivavtalet, rätt och slätt, säger teaterchef Johan Storgård.

Han tillbakavisar bestämt att gästande svenskspråkiga skådespelare skulle ha sämre betalt än sina finskspråkiga kolleger.

– De har en massa rolltillägg och andra tillägg. Vi ligger med god marginal över minimigränsen.

Storgård tror att rabaldret med skådespelarförbundet kan ha att göra med kommande avtalsförhandlingar mellan skådespelarfacket och arbetsgivarförbundet Finlands Teatrar rf.

Vd Tommi Saarikivi vid Finlands Teatrar, säger till Yle att Svenska Teatern varken medvetet eller systematiskt skulle ha försummat frilansarnas rättigheter.

– Kollektivavtalet ger möjlighet att skriva olika typer av avtal med gästande skådespelare. Skådespelarförbundet är naturligtvis intresserat av att driva sina medlemmars intressen.

Svenska Yle var först med nyheten om bråket på Svensak Teatern.