Hem och skola: Tala om cannabis

Cannabis finns enligt Hem och skola ute i de finlandssvenska skolorna. Det visar det arbete som gjorts för att förebygga droganvändningen. Förbundet uppmanar nu föräldrarna att tala med sina barn om drogen.

– 54 procent av eleverna i årskurs 9 har vänner som provat cannabis. Siffrorna i de svenskspråkiga skolorna motsvarar de i de finska skolorna, säger

Anne Ahlefelt som varit med och besökt skolorna i sitt arbete för Förebyggande rusmedelsarbete EHYTrf.

Enligt Hem och Skolas verksamhetsledare Micaela Romantschuk är det dags för föräldrarna att inse att cannabis finns på ett annat sätt än förr i skolbarnens omgivning.

Cannabis, som kan vara hasch eller marijuana, röks i cigaretter eller pipa. Ungdomarna kallar ofta cannabis för gräs och det är svårt att märka att någon rökt cannabis då det inte märks på samma sätt som då man druckit alkohol.

– Priset på cannabis är så billigt att man som förälder kanske inte ens märker att ens barns sätt att använda pengar ändras. En sats som räcker för ett rus för fyra personer kostar 20 euro, eller kan vara ännu billigare, säger Anne Ahlefelt i ett pressmeddelande från Hem och skola.