Svenskundervisning i Simpele. Foto: Ksf-arkiv / Kristoffer Åberg.

Svenska Centern: Slopa obligatorisk svenska

Centerns svenska distrikt vill göra svenskan till ett frivilligt skolämne i enspråkigt finska kommuner. Partistyrelsen ska ta ställning till förslaget.

Syftet är att stärka det svenska språket och samtidigt göra Finland mer flerspråkigt genom att öka undervisningen i andra språk, säger det svenska partidistriktets verksamhetsledare Peter Albäck.

Omotiverade elever skulle inte behöva läsa svenska och de motiverade skulle få mer utrymme. För dem som väljer att läsa svenska skulle undervisningen börja redan på lågstadiet och antalet undervisningstimmar skulle öka, enligt förslaget.

Svenskan skulle fortfarande vara obligatorisk i tvåspråkiga kommuner.

- SFP sticker huvudet i busken när det kommer till skolsvenskan. Men om vi inte gör förändringar nu kommer det krav om att totalt skrota svenskundervisningen, säger Albäck.

Förslaget togs upp på Centerns fullmäktigemöte i Seinäjoki i dag. Centerns partisekreterare Timo Laaninen säger att alla frågor som togs upp på mötet skickas enligt reglerna till partistyrelsen.

– När det gäller svenska har vi ett ganska nytt beslut i partikongressen och det är helt klart att vi inte kan göra nya riktlinjer nu. Men det är bra att diskutera dessa saker och när initiativet kommer från det svenska distriktet ska man ta det på allvar, säger Laaninen.

 

15.25: Rättat: Fullmäktigemötet tog inget beslut i frågan utan förslaget skickades till partistyrelsen.

16.10: Uppdaterat med Timo Laaninens kommentar.