Tjänstemännen på Valvira gjorde ingenting trots att de tog emot detaljerade anmälningar om att Juhani Zarianov (på bilden) förfalskat sina dokument. Foto: Lehtikuva / Markku Ulander

Hårda böter för Valviras tjänstemän - får jobba kvar

Två kvinnliga och en manlig tjänsteman vid Valvira bröt med flit mot tjänsteplikten när de inte ingrep mot fuskläkarna Esa Laiho och Juhani Zarianov. Tjänstmännen gjorde ingenting trots att de tog emot detaljerade anmälningar om att fuskläkarna förfalskat sina dokument.

Tjänstemännen försvarade sig bland annat i rätten med att de "har litat på att de som tjänstemän i Valvira har att göra med ärliga människor."

Vid tidpunkten hade det första fuskläkarfallet avslöjats och fått stor publicitet och borde ha väckt misstankar, konstaterar tingsrätten.
Tingsrätten dömde tjänstemännen till höga bötesbelopp. Den strängaste domen är på 80 dagsböter, de två andra lyder på 60 dagsböter. Bötesbeloppen uppgår till 3 120 – 3 900 euro.

Tjänstemännen skyllde på stor arbetsbörda, men tingsrätten anser att anmälningarna var så grava att det inte duger som bortförklaring. Än mindre som de konsulterade Utbildningsstyrelsen, vars svar stödde misstankarna om allvarligt fusk.
De dömda är licensavdelningens chef, en gruppförman och en överinspektör.

De tre tog emot angivelser och anmälningar mot Laiho och Zarianov där man misstänkte att båda hade förfalskat sina examina. Männen hade fått sina läkarrättigheter genom att presentera dokument från medicinska fakulteten i S:t Petersburg.

Det visade sig senare att dokumenten var förfalskningar. 

Vid Valvira säger förvaltningsdirektör Ritva Kujala att det är upp till tjänstemännen om de överklagar domen eller inte, Valvira tar inte ställning till hur man går vidare. Enligt Kujala kan tjänstemännen jobba kvar, trots domarna.

– Det har inte varit frågan om fortlöpande verksamhet. Vi har inte haft något att anmärka på deras jobb före eller efter händelserna.