Foto: Hbl-arkiv. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

Stort knarktillslag i Västra Nyland

Under en övervakningsoperation i går beslagtog poliser i Västra Nyland en stor mängd narkotiska preparat av olika typer och grep fem personer.

Det var i går som polisen i Västra Nyland i samband med en övervakningsoperation beslagtog bland annat hasch, marijuana och narkotikaklassade läkemedel i Karis, Ekenäs och Lojo. Vid tillslaget fann polisen även alkohol, patroner till skjutvapen och utrustning som används för att odla knark. Övervakningsoperationen, som resulterade i fem gripanden, omfattade sexton husrannsakningar och genomfördes av poliser från de respektive områdena samt Esbo.

Användningen av cannabis är sedan länge ett stort problem i hela Nyland. Ändå upplever polisen att det har eskalerat på sistone. Särskilt allvarligt är att klientelet blivit allt yngre. Många oroliga föräldrar har hört av sig med tips.
– De senaste två åren har i synnerhet allt fler barn och unga börjat använda droger, slår Jari Liukku, polischef i Västra Nyland fast.

Cannabis är den populäraste drogen bland unga, i och med att tillgången har ökat och att det har blivit lättare att få tag på. Anledningen till ökningen är framför allt att det har blivit vanligare att odla hemma.
Liukku menar att just att hemodlingen har ökat kan vara en av orsakerna till att allt fler använder droger. Det är inte bara användarna som blivit yngre, utan även odlarna.
– Odlingarna är också ofta omfattande och professionella, berättar Jari Liukku.

Tidigare kom droger av det här slaget mestadels från utlandet, nu börjar den inhemska produktionen bli det största problemet.

Det senaste stora tillslaget gjordes i samma region i februari.