Sixten Ekstrand. Foto: Hbl arkiv.

Sixten Ekstrand ny chef för kyrkans svenska enhet

Stiftsdekanen Sixten Ekstrand blir ny direktör för Kyrkans central för det svenska arbetet. Kyrkostyrelsen beslutade om valet i dag.

– Det är ett bredare ansvarsområde än jag har nu, säger Ekstrand som ser fram emot nya utmaningar.

Kyrkans central för det svenska arbetet sysslar bland annat med kommunikation, fortbildning och materialproduktion och samarbetar med andra aktörer i frågor som rör religionsundervisning, samhällsansvar och arbete bland specialgrupper.

– Centralen ska först och främst serva de finlandssvenska församlingarna och språköarna på bästa möjliga sätt, säger Ekstrand.

Han ser den ekonomiska situationen och de minskande resurserna som den största utmaningen.

Ekstrand är teologie doktor och har varit stiftsdekan vid domkapitlet i Borgå stift sedan 2007. År 2009 ställde han upp i biskopsvalet i Borgå stift, men förlorade med klara siffror mot Björn Vikström i andra omgången.

Tidigare jobbade han som lektor och professor på teologiska fakulteten vid Åbo Akademi. Han har också varit chefredaktör för Kyrkpressen och verksamhetsledare för Förbundet Kyrkans Ungdom.

Centralens nuvarande direktor Bror Träskbacka tillträder i början av maj en tjänst vid Kyrkans utrikesavdelning. Tre personer hade sökt tjänsten. Ekstrand tillträder i början av augusti.