”Mode kan aldrig vara fult”

Han är klädd i svart, lager på lager i olika material. Det enda färggranna i Vesa Silvers klädsel är solglasögonen som ser ut att vara en hälsning från tidigt nittiotal. Han säger själv att han lever för mode och stylar bland annat Krista Siegfrids och Anna Abreu.

Vesa Silver har varit intresserad av mode så länge han kan minnas. Redan i högstadiet i Raumo ritade han brudklänningar åt sina flickvän- ner.

Drömmen var att en dag komma in på kläddesignlinjen vid Konstindustriella högskolan (i dag Aalto-universitetet). Konstindustriella fick ändå vänta, efter gymnasiet flyttade Silver till Tammerfors där han pluggade medieproduktion på yrkeshögskolan TAMK (Tammerfors yrkeshögskola).

– Så fort jag fick mitt avgångsbetyg från TAMK flyttade jag till Helsingfors. Det var år 2009 och jag kände knappt någon alls i huvudstaden.

Silver fick jobb på bildbyrån Viewmasters och berättar att det var tack vare det här jobbet han lyckades skapa ett brett nätverk av kontakter i Helsingfors. Kontakter som senare skulle leda honom till andra jobb.
– Under tiden jag jobbade på Viewmasters lärde jag känna fotografer, sminkörer, modeller, PR-männi- skor och annat folk inom modebranschen. Det var precis den sortens kontakter en stylist behöver.

Genom sitt nyfunna nätverk fick Silver jobb på Finlands version av Project Runaway (Muodin huipulle) där deltagarna designar kläder och sedan röstas ut en efter en tills det bara finns en segrare kvar. Silvers uppgifter var av det mindre glamorösa slaget. Han fick hämta och lämna kläder i showroomen och hjälpa till med andra praktiska sysslor.

Muodin huipulle ledde till ett jobb på en annan realityserie. I Dansar med stjärnor blev Silver sångerskan Anna Abreus stylist.
– Det var när jag stylade Anna Abreu som medierna fick upp ögonen för mig. Plötsligt var jag också intressant, inte bara kändisen jag valde kläder till.
När bilder på Silver syntes i medierna började det droppa in inbjudningar till olika evenemang och fester. Det var på skvallertidningen Seiskas födelsedagsfest han träffade Krista Siegfrids.

– Krista kom fram till mig och undrade om jag kunde tänka mig att styla henne. Jag svarade genast ja. Det var en drömuppgift!

Trender och stil
Silver säger att man som stylist måste ha en bombsäker känsla för stil. Det får man genom att bläddra i trendmagasin, läsa modebloggar och ha koll på hur stora kändisar klär sig. I en diskussion om trender på Radio Nova sade programledaren att vårens mode var så fult med alla neonfärger. Vesa Silver svarade blixtsnabbt att mode aldrig är fult.

– Man behöver inte ta sig an en helt ny stil för varje säsong. Plocka i stället favoritplaggen eller accessoarerna från den senaste trenden och matcha dem med din egen stil. Så blir det snyggt.

Dessutom återvinns trender i en allt snabbare rakt.

– I min garderob har jag kvar plagg från högstadiet. Det kommer garanterat en dag så jag kommer att vilja använda dem igen.

– Eftersom mode och trender är mitt stora intresse är det naturligt för mig att läsa modebloggar och -tidningar. När jag springer runt på PR-byråernas showroom och letar efter kläder för plåtningar får jag också inspiration av det jag ser. Overallen som Krista Siegfrids hade på sig när hon var domare i Miss Draq Queen-tävlingen för några helger sedan hade jag sett i ett showroom i förbifarten och när jag fick uppdraget att klä

Krista inför tävlingen slog det mig att den skulle passa henne perfekt.

Silver berättar att han naturligtvis alltid väljer kläder i samråd med personen han ska klä och han dyker alltid upp med flera alternativ.
– Vanligtvis sätter jag mig ner med Krista för att tillsammans med henne planera vad hon ska ha på sig. Hon har alltid sista ordet, medan det slutgiltiga ansvaret för en lyckad styling ligger på mig.

Modefinland

Vesa Silver irriteras av att man ofta talar om hur mycket bättre svenskarna klär sig jämfört med finländarna.

– Jag tycker inte att det stämmer. Jag gillar visserligen Stockholm och i Sverige snappar man kanske upp trender fortare, men alla hakar på samma trend och ser därmed likadana ut. I Finland klär man sig mer personligt.

Det sker en långsam, men säker förändring.

– Jag har lagt märke till att folk under de senaste åren börjat klä sig i allt bättre kvalitet. Det glädjer mig extra mycket att de finländska männen äntligen börjat använda färg.

På modebloggen Silver Prince skriver Vesa om trender och stil. Här diskuteras också de finländska klädbutikernas begränsade urval av herrkläder.

– Jag förstår att inköparna är försiktiga, man vill ju inte sitta med en hel kollektion osålda kläder när säsongen är över, men jag önskar ändå lite mera mod hos dem som köper in kläder. För tillfället är utbudet av kläder för män ganska tråkigt.

Levebrödet från annat håll
Vid sidan om att välja kläder åt kändisar jobbar Silver också som personlig shoppare och stylist åt några privatpersoner. Silver berättar att han gärna vill lyfta fram finländska designer.

– I Finland är PR-maskineriet inom modebranschen fortfarande så litet att det är svårt för en ny designer att få synlighet. Vanliga männi- skor som inte aktivt följer med mode vet oftast inte om att det finns en massa begåvade finländska modeskapare. När jag stylar folk försöker jag ge synlighet åt så många inhemska plagg som möjligt. En hel trend kan födas av att en känd person klär sig i ett visst plagg.

Ännu finns det inte tillräckligt med kändis- och privatkunder för att kunna försörja sig enbart på stylingjobben. Vid sidan om modevärlden jobbar Vesa Silver deltid på den privata nattklubben Bläck.
– Jag jobbar med marknadsföring och event, det är ett kul jobb det också, men det är mode jag brinner för.