Många döda och skadade i Kina

Drygt 150 döda bekräftade och fler väntas det bli. Omkring 5 700 skadade och 10 000 bostäder förstörda.

En kraftig jordbävning drabbade provinsen Sichuan i sydvästra Kina på lördagen.
- Jag vaknade av att min säng och fönstren började skaka. Först trodde jag att det var ett litet skalv men sedan började det skaka något fruktansvärt. Jag kastade på mig kläder och sprang ut på gatan. Där var det många människor, vissa i bara underkläderna, säger 25-årige Sun Ao till TT.

Han arbetar med telekommunikationer och bor i provinshuvudstaden Chengdu, cirka tolv mil nordost om skalvets epicentrum nära staden Ya'an.

1,5 miljoner drabbade

Skalvet — som enligt lokala seismologer hade magnituden 7,0 — slog till strax efter klockan åtta på morgonen och följdes av många efterskalv. Sent på eftermiddagen svensk tid hade räddningsmanskap räknat till drygt 150 döda och cirka 5 700 skadade.

Minst 10 000 bostäder tros ha förstörts.

- Det viktigaste just nu är att få grepp om de första 24 timmarna efter jordbävningen, som är den bästa tiden för att rädda liv, sade president Xi Jinping enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Uppskattningsvis har 1,5 miljoner människor på olika sätt drabbats av skalvet. Antalen döda och skadade väntas stiga medan kroppar grävs fram.

Under bar himmel

Premiärminister Li Keqiang har flugits till katastrofområdet, dit också cirka 6 000 militärer skickats. Kinesisk tv visar överlevande som får vård under bar himmel. Utanför sjukhusen står rader av tält för att försöka svälja mängderna av skadade.

Dejan Nestorovic från Göteborg jobbar åt Volvo i Chengdu. Han och hans fru Claudia och barnen Daniel och Maya hade just vaknat i lägenheten på 22:a våningen när allt började svaja.

Sjuårige Daniel hade lärt sig i skolan vilket skydd som är bäst:

- Vi satte oss alla under köksbordet. Det skakade rejält, säger Dejan Nestorovic till TT.

I maj 2008 dödades nära 87 000 människor i en jordbävning i Sichuan.