Timo Soini. LEHTIKUVA / Jarno Mela

Soini kan samarbeta med Sipilä men inte med Tiilikainen

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini är beredd att förhandla om samarbete med Centern. Men han vill inte föra diskussionerna med Kimmo Tiilikainen, som är ordförande för Centerns riksdagsgrupp.

Soini ge Centern rådet att byta ut ledaren för samarbetet med andra partier. Han vill att partiordförande Juha Sipilä får uppdraget.

Soini upprördes av att Tiilikainen i en samarbetsinvit till Sannfinländarna har skällt ut Sannfinländarna och deras ordförande. Han anser att han beskevs som någon som inte håller sitt ord.

– Jag har lett partiet i 16 års tid och några sådana beskyllningar har jag inte hört från något parti. Jag är varken sveklig eller räddhågsen.

Centern inleda ett närmare samarbete med Sannfinländarna, men partiet tar tar avstånd från de rasistiska grupperingar som nästlat sig in hos Sannfinländarna, skrev Tiilikainen i tidningen Suomenmaa för en tid sedan.

Soini sade att han förväntar sig sakliga kampanjer inför partikongressen i sommar. Konkurrensen är hår om samtliga ledande poster inom partiet utom posten som partiordförande.