Henrik Wolff. Foto: HBL-Arkiv

Tiden börjar bli knapp för Arcada-Novia

Efter flera månaders dödläge går nu modellen för den nya finlandssvenska yrkeshögskolan vidare till Novias och Arcadas ägare.

I går tog förhandlingarna om den nya finlandsvenska yrkeshögskolan en ny vändning när Arne Wessberg, ordförande för stiftelsen Arcada, träffade Novias ägare i Vasa.


I framtiden ska det bara finnas en svenskspråkig yrkeshögskola i landet, vilket betyder att Arcada och Novia inte kan fortsätta i nuvarande form. Förhandlingarna om en fusion har pågått en längre tid och väntades vara slutförda i april. Men för två månader sedan meddelade Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur, Söfuk, att man drar sig ur fusionsförhandlingarna med Arcada. Söfuk är minoritetsägare i Ab

Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi som upprätthåller yrkeshögskolan Novia.

Efter gårdagens möte med Wessberg låter budet från Söfuk annorlunda:

– Visst kan man säga att det går framåt. Vi har tagit fram ett paket som vi nu ska presentera för våra ägare, säger Alice Lillas som är ordförande för samkommunens styrelse.

Enligt Arne Wessberg handlar det om samma grundmodell som varit aktuell ända sedan fusionen började diskuteras.

– Stiftelsen Arcada görs om till en allfinlandssvensk stiftelse som köper Åbo Akademis aktier i Novia. Sedan fusioneras Arcada in i den nya högskolan. Arcada skulle äga 60–75 procent av aktierna i den nya högskolan. Med en balansomslutning på 30 miljoner euro skulle man ha ett starkt utgångsläge.

Söfuks roll oklar
Det som diskuteras är bland annat Söfuks andel i den nya högskolan, både beträffande ägarandel och inflytande. Hbl har tidigare skrivit (5.3) att ÅA och Arcada kan grunda en ny yrkeshögskola utan minoritetsägaren Söfuk. Alice Lillas tycker att det är fel tänkt.

– Det handlar om en samhällelig uppgift, inte om ett kommersiellt aktiebolag. Alla ägares röster är väsentliga.

Arne Wessberg tror inte heller på att köra över dem som inte hakar på.

– I teorin finns det möjligheter att göra det. Men frågan är hur man i fortsättningen kan driva en verksamhet i Svenskfinland om man väljer en konstruktion som väcker kraftiga reaktioner i Österbotten, säger han.
Roger Broo, styrelseordförande för Ab Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi, säger att avsikten är att nå en lösning i samförstånd.
– Alla ska vara nöjda med resultatet.

Rektorn i Vasa

Den nya högskolans juridiska hemort föreslås vara Helsingfors, bland annat på grund av ett bidrag på 16 miljoner euro från Helsingfors stad.

Däremot lutar det mot att rektorn placeras i Vasa. Från Söfuks håll anses det vara den enda naturliga lösningen.
– Många högskolor har sin hemort i Helsingfors, likaså i Åbo. Med yrkeshögskolans rektor i Vasa får vi balans i strukturerna i Svenskfinland, säger Lillas.

Roger Broo tycker att den nya yrkeshögskolan ska ta modell av Novia, som är en regional yrkeshögskola med verksamhet på fyra orter.
– Arcada är en metropolhögskola. Det skulle sitta illa om den nya yrkeshögskolan skulle ledas från metropolen. Den finlandssvenska yrkeshögskolan måste vara regional.
Wessberg säger inte rakt ut att rektorn skulle sitta i Vasa, däremot att man strävar efter att hitta en helhet där de som är ansvariga för utbildningen är placerade på ett "vettigt sätt".

Klarnar i maj
Inom de närmaste veckorna kommer de olika ägarnas styrelser att ta ställning till fusionsplanen. Wessberg räknar med att ha fått indikationer om vad som är möjligt inom maj månad.

– Frågan är om vi går in för en gemensam ansökan om koncession i höst eller om vi får börja förbereda plan B, säger Wessberg.

Söfuk har styrelsemöte 6 maj. Kommer du att förorda ett godkännande av modellen, Alice Lillas?
– Jag är inte i den positionen. Vi har fjorton ägarkommuner.