De vinnande sidorna

Hufvudstadsbladet fick finskt designpris

Tidningarnas förbund belönar Hbl med två bronsmedaljer i den årliga tävlingen Vuoden parhaat sivut (Årets bästa sidor) 2012.

Hbl premieras i tävlingens båda kategorier för stora tidningar: förstasidor (16.2.2012) och featuresidor (4.2.2012).

Förstasidan från den 16 februari 2012 förverkligades av Staffan Småros, Maija Hurme och Björn Heselius. Juryns motivering: "Hbl:s sidor hedrar traditionella grafiska värderingar. Sidan är väldigt finslipad och även Hbl:s lyckade typografi kommer till sin rätt. Sidans grafiska kvalitet är bland det bästa i tävlingen. Helhetsintrycket är kvalitativt och tilltalande. Snödjupsbalkarna till höger på sidan är ett uppfinningsrikt tillägg till helheten. Juryn ger också Hbl:s logo ett hedersomnämnande."

Bakom uppslaget om presidentkandidaternas ordbruk (4.2.2012) står Rasmus Kyllönen och Björn Heselius för visualisering och planering, Sylvia Bjon för text och ordräknande, samt Leif Weckström för foto.

Juryns motivering: "Förverkligandet av ett ämne som avhandlas samtidigt i alla medier är strålande. Presentationen låter läsaren göra egna upptäckter och det är lätt att ta till sig innehållet. Utformningen ger intressanta rörelser på sidan, något som är ovanligt bland de framgångsrika sidorna i tävlingen. Bra design kräver inte nödvändigtvis mycket pengar!"

De andra stora tidningarna som premierades var Aamulehti, Etelä-Suomen Sanomat och Lapin Kansa. Bland landets mindre tidningar vann Västra Nyland guld i båda tävlingskategorierna.

Se alla vinnarsidorna i årets tävling här