Hbl 11 april 2013

Hbl för HST:s förfarande till förvaltningsdomstolen

En informationsbegäran ska behandlas omedelbart och myndighetssvaret ska innehålla besvärsanvisningar. ­Helsingfors stads trafikverk HST har gjort fel på båda punkterna.

Hbl lämnade i mitten på november 2012 in en informationsbegäran som gällde brevväxlingen mellan HST och metroleverantören Siemens. Breven innehåller detaljerad information om vad som gått snett i automatiseringen av metron. Informationsbegäran gällde en viss tidsperiod och knappt 80 reklamationer. Sammanlagt är de närmare 300. Antalet är i stigande.

HST svarade Hbl i slutet på mars. Det dröjde drygt fyra månader därför att Siemens behövde kontrollera om breven innehöll affärshemligheter, enligt HST.

Alla utom tre av de brev som Hbl begärt att få se är hemligstämplade. Svaret till Hbl saknar besvärsanvisningar.

Enligt Hbl:s jurist har trafikverket-affärsverket brutit mot offentlighetslagen. En informationsbegäran ska behandlas omedelbart, inom två veckor.

Om ärendet är besvärligt, exempelvis det begärda materialet är omfattande, ska svaret ges inom en månad. Enligt god förvaltningssed ska myndighetssvaret innehålla besvärsanvisningar.

Ytterligare, menar Hbl:s jurist, har HST överlåtit myndighetens beslutanderätt till en utomstående part.

I svaret till Hbl diskuterar HST inte heller möjligheten att ge ut delar av den nu hemligstämplade korrespondensen. I stället är allt utom några brev mörkat.

"Rädda för negativ publicitet"

Breven som Hbl begärt att få se kan innehålla information som är negativ för HST och Siemens. Negativ publicitet är ändå inte ett kriterium för hemlighållande på det sätt som avses i offentlighetslagen.

Principen om offentlighet nämns i grundlagen. Lagens avsikt är att trygga invånarnas rätt att ta del av information som gör det möjligt för dem att delta i den offentliga ­debatten och påverka samhället. ­Offentligheten möjliggör också ett kritiskt granskande och över­vakning av myndigheters verksamhet.

– Hbl-journalistens avsikt är att belysa en betydande upphandling som finansieras med skattepengar och som diskuteras i offentligheten. Siemens vill hemlighålla dokument närmast därför att bolaget fruktar för negativ publicitet och inte ­därför att informationen skulle skada ­privat egendom, skriver Hbl:s jurist Jussi Salokangas i en överklagan som lämnades in hos Helsingfors förvaltningsdomstol på ­tisdagen.