LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL

Nord Stream skjuter upp investeringsbeslut

Gasbolaget Nord Stream inleder miljökonsekvensbedömningen för ytterligare ett gasrör mellan Ryssland och Tyskland. Men investeringsbeslutet fattas tidigast i oktober, skriver ryska Gasproms vd Aleksej Miller i sin blogg.

Nord Streams nya gasledning bestående antingen av ett eller två rör planeras något norr om två nuvarande parallella rörledningarna. I går ordnade gasbolaget en information för allmänheten om projektet i Helsingfors och i dag ordnas ett motsvarande tillfälle i Åbo. Nord Stream informerar ytterligare i Hangö, Kotka och Mariehamn.


Den nya ledningen ska byggas av ett nytt bolag och förhandlingarna kring vilka av Nord Streams ägare som vill vara med och i så fall med en hur stor andel pågår fortfarande. Förhandlingarna förs under ledning av ryska Gasprom, som är Nord Streams största enskilda ägare med en andel på 51 procent.

Ursprungligen var det meningen att investeringsbeslutet skulle fattas under första kvartalet i år, men nu skriver Gasproms vd Aleksej Miller på bolagets hemsida att beslutet fattas tidigast i oktober. Det är inte frågan om någon liten investering, den första ledningen kostade 7,4 miljarder euro och bolagets aktieägare gick direkt in med en tredjedel av den summan.

Recessionen påverkar
Enligt uppgifter från nyhetsbyrån Reuters har gasbolaget inte ännu utnyttjat den gasöverföringskapacitet på 55 miljarder kubikmeter gas per år de två nuvarande rörledningarna har. Efterfrågan inom EU har till följd av den ekonomiska recessionen inte ökat i den takt Nord Stream ursprungligen räknade med.

Den första kartläggningen av Östersjöns botten som gjordes innan de nuvarande gasrören lades på plats kostade drygt 100 miljoner euro. I den andra omgången kartläggs nu havsbottnen samtidigt som eventuella miljörisker ses över.

Enligt Nord Streams rapporter inverkade de första rören endast marginellt på miljön.

Ett eventuellt nytt rör kan inte läggas för nära de nuvarande, därför behövs också en ny miljöbedömning. Avståndet mellan rören varierar i regel av säkerhetsskäl mellan en halv kilometer och en dryg kilometer.

Gasprom hoppas att en ny rörledning i förlängningen också ska ge möjligheter att fortsätta till Storbritannien och öppna för rysk gas på den brittiska marknaden.