Helsinki city run löps som vanligt

Vid Finlands idrottsförbund säger man att man självklart kommer att se över säkerhetsarrangemangen en gång till inför Helsinki city run i början av maj.

Det följande stora löparevenemanget i Finland är halvmaratonloppet Helsinki city run den 4 maj. För arrangemangen ansvarar Finlands idrottsförbund, liksom för Damtian 26.5 och för Helsinki city marathon 17.8.

– Förstås kommer vi att gå igenom säkerhetsarrangemangen tillsammans med polisen ännu en gång, säger Samuli Vasala vid förbundet.

För att alls få ordna ett stort idrottsevenemang i Finland måste arrangören ha utarbetat en säkerhetsplan tillsammans med myndigheterna.

Vasala uppskattar att mellan 20 och 30 procent av personalen på löpevenemangen är folk som har hand om trafikstyrning och säkerhet. För Helsinki city marathons del innebär det drygt 300 personer av 1 000.

– Där ingår både synlig verksamhet som trafikstyrning och osynlig som gäller säkerheten.

Arrangören måste också på förhand ge en lista till myndigheterna på de personer som har hand om säkerheten.

Vasala berättar att arrangören inte har blivit kontaktad av deltagare som vill annullera sitt deltagande efter händelserna i Boston.

– Det tydliga budskapet från löpargemenskapen är att vi inte får ge efter för det onda.

Om det skulle uppstå en allvarlig krissituation övergår ansvaret på myndigheterna.

I Sverige löps Stockholm marathon den 1 juni. Det är ännu oklart hur händelserna i Boston påverkar arrangemangen där.

– Vi har snart ett inplanerat säkerhetsmöte och då kommer vi givetvis att diskutera det som hänt i USA, sade David Fridell, kommunikationsansvarig för arrangemanget, till nyhetsbyrån TT i går.

Enligt FNB kommer London marathon att löpas normalt på söndag, men med skärpta säkerhetsarrangemang.

Enligt poliskommendören i Helsingfors Jukka Riikonen riktar sig inget hot mot hockey-VM i Helsingfors i början av maj. Men Helsingforspolisen följer noga med läget med hjälp av internationellt polissamarbete.