Skärmavbils/http://mapcarta.com/Baluchistan

Kraftigt skalv skakar Asien

Ett kraftigt jordskalv har känts från Förenade arabemiraten till Indien, rapporterar Reuters med hänvisning till vittnen i området.

Skalvet, som hade magnituden 8, inträffade på tolv mils djup sydöstra Iran, nio mil sydöster om staden Khash, nära gränsen till Pakistan, enligt USA:s geologiska institut USGS.

Skalvet inträffade klockan 10.44 lokal tid, enligt USGS. 

Jordskalvet har bland annat skakat den indiska huvudstaden New Delhi, uppger vittnen.

Marken skakade i Karachi

Skalvet skakade byggnader långt bortom Iran och boende i alltifrån Förenade arabemiraten till Pakistan vittnar för TT om hur byggnader skakade. I pakistanska Karachi skulle Ayesha Hasan, som arbetar med humanitärt bistånd, precis sätta sig ned för att äta när möblerna började gunga. Snart kom folk springande för att fråga vad som hänt.

- Jag tror att Karachi var en av de städer som drabbades hårdast eftersom den ligger närmare den iranska gränsen, säger hon i telefon till TT.

Baluchistan, där jordskalvet hade sitt epicentrum, är en fattig och orosdrabbade region. Det svåra säkerhetsläget har delvis hindrat biståndsorganisationer från att verka där, men nu blir det av akut betydelse att biståndsgrupper och myndigheter kan arbeta tillsammans, säger Hasan som arbetat med biståndsarbete efter flera naturkatastrofer.

- Det finns stora utmaningar med att arbeta i områden som Baluchistan men det finns sätt, inte alla delar av Baluchistan är avklippta, säger hon.

- Detta är verkligen en alarmklocka, nu måste vi samarbeta.

Skalvet har krävt dödsoffer även på den pakistanska sidan av gränsen. Minst fem personer har omkommit, uppger en pakistansk tjänsteman till Reuters.

Glesbefolkat område
- Det är dessbättre lite befolkning i området, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet till TT om skalvets potentiella skadeverkningar.

- Men vi känner sedan tidigare till att i de små byar som kan finnas där är det ofta så att husen är dåligt byggda, och det inger viss oro för att den lilla befolkning som finns i närheten kan komma till skada.
TT: Vad säger skalvets djup dig?

- Om detta djup visar sig vara korrekt så är det bra, det är så pass djupt att det blir mindre skador på ytan då. Men främst är det det faktum att det inte finns några större byar eller städer så pass nära att det blir en rejäl katastrof. Det är långt till tätbebyggda områden.