Foto: Richard Nordgren. Projektchef Päivi Muma vid Finlands flyktinghjälp stöder Bawa Mohamed-Sanoussia medan han väntar på beslut om familjeåterförening. 

Återförening av familjer kostar mer

En fem personers familj kan få betala 1 450 euro i handläggningsavgifter vid en familjeåterförening. För tre år sedan skulle priset ha varit 690 euro. Ensamma barn som ansökt före 2012 betalar avgifter i efterskott.

En lagändring som kom 2012 innebär att en ansökan om familjeåterförening måste lämnas in av den som bor i hemlandet. Ändringen har gjort att ansökningarna om familjeåterförening minskat dramatiskt, speciellt bland somalier.

Om en familj i Somalia har en familjemedlem i Finland som den vill återförenas med, måste familjen lämna in en ansökan vid närmaste finländska beskickning som ligger i Nairobi i Kenya eller Addis Abeba i Etiopien. Familjen måste resa dit för att bli intervjuad, fylla i papper och lämna fingeravtryck.

Om familjemedlemmen i Finland fått uppehållstillstånd på enskilda mänskliga grunder enligt paragraf 52 i utlänningslagen måste familjen i Somalia betala en avgift för ansökan. För en fattig familj är det en stor ekonomisk ansträngning.

Handläggningsavgiften är nu 425 euro per förälder och 200 euro per syskon. En familj bestående av två vuxna och tre minderåriga barn måste då betala 1450 euro.

Priserna stiger årligen då Inrikesministeriet justerar förordningen om Migrationsverkets avgifter. Hade familjen ansökt år 2010 hade priset för familjen på fem personer varit 690 euro.

Om familjeåterföreningen inte beviljas måste avgiften ändå betalas.

Ett typiskt fall kunde vara en ung man, 17 år, som kommit ensam till Finland och fått uppehållstillstånd enligt paragraf 52. Han vill återförenas med sin familj och lämnar in ansökan före år 2012 då man ännu kunde ansöka i Finland.

Minderåriga som lämnade in en ansökan före lagändringen betalade ingen avgift. Efter lagändringen 2012 började polisen ta betalt i efterskott av alla barn som ansökt om familjeåterförening före 2012.

Vårt exempelfall har inte råd att betala så socialverket står för kostnaderna.

En företrädare för exempelfallet klagar hos Statskontoret och kräver att han befrias från avgift.

– Jag har i alla fall fått ett sådant budskap av en av juristerna att de barn som redan har betalat inte får sina pengar tillbaka, säger Jukka Kursula, ordförande för föreningen Företrädare för asylsökande barn.

Alla betalar inte

Den betalande gruppen som får uppehållstillstånd på enskilda mänskliga grunder enligt paragraf 52 har vuxit de senaste tre åren, visar Migrationsverkets statistik. Statistiken visar dock inte hur många av dem som ansöker om familjeåterförening.

Fortfarande är mängden personer som inte behöver betala större. De är personer som beviljas uppehållstillstånd enligt internationella avtal.

– Om familjemedlemmen i Finland har fått internationellt skydd och ännu inte fått varaktigt uppehållstillstånd tas det ingen avgift av föräldrarna om familjen har bildats innan sökanden kom till Finland.

För de minderåriga syskonens ansökningar betalas alltid avgift eftersom de enligt utlänningslagens 37 paragraf inte anses vara familjemedlemmar.

Andra möjliga kostnader som resor, tolkavgifter och avgifter för dokument måste sökanden själv betala, säger överinspektör Mika Walldén vid Migrationsverket i ett mejl.

Migrationsverkets statistik visar att ansökningarna om familjeåterförening minskat med 19 procent på ett år. År 2011 ansökte 10 288 personer och nästa år, 2012, ansökte sammanlagt 8 614 personer. Speciellt ansökningar från somalier minskar. En orsak tros vara ändringen i utlänningslagen som innebär att endast familjemedlemmar i hemlandet får lämna in ansökan. Samma år infördes biometriska kännetecken, som fingeravtryck.

De flesta familjeåterföreningar beviljades ryssar i fjol, därnäst kom indier och sedan somalier.

Läs mera i dagens tidning