Foto: Leif weckström. Maria Siro var arbetslös i sex månader innan hon fick jobbet på Volvo. Trots att hon inte känner sig gammal tyckte hon att det var väl sent att börja studera igen.

Maria Siro var 50 och arbetslös för första gången

Först när Maria Siros enhet lades ner insåg hon att hon betraktas som gammal på arbetsmarknaden. I dag är hon tacksam över att den förra arbetsgivaren inte lämnade henne vind för våg.

Maria Siros första arbetsvecka på Volvo Finland lider mot sitt slut. Som assistent till vd:n och ledningsgruppen sitter hon med på möten, bokar resor och sköter andra arrange- mang. Bakom sig har hon ett halvår som arbetslös, efter nästan trettio år i yrkeslivet.

– Jag fick min sekreterarexamen 1986 och hade alltid haft jobb. Det var lite skrämmande att bli arbetslös.

Hennes tidigare arbetsgivare Pfizer erbjöd individuell handledning vid omställningsbolaget Right Management som en del av uppsägningspaketet.

– Jag fick hjälp med att skriva mitt cv och tips om hur man hittar lediga jobb. Vi övade inför anställningsintervjuer och diskuterade mina mål. Viktigast av allt var att jag började tro på mig själv, säger  Siro.

Orsaken till att hon hade börjat ifrågasätta sig själv var alla artiklar och inlägg på nätet om att ingen vill anställa personer över 50 år. Själv känner 51-åringen sig absolut inte gammal.

– Men om jag inte ens kallas till intervjuer har jag ingen chans att bevisa det!

Hon hann skicka flera ansökningar innan hon fick jobbet på Volvo – som söktes av hundra personer.

– Här spelar erfarenheterna helt klart en större roll än ens ålder,  säger Siro.

Växande bransch

Enligt Leena Airola på AS3 har allt fler företag i Finland börjat inkludera omplaceringsstöd i sina uppsägningspaket.

– De internationella företagen är vana vid att göra det, och det är kutym inom till exempel läkemedelsbranschen och it-branschen.

Just nu upplever hon läget på arbetsmarknaden som statiskt, men ojämnt. Vissa områden har drabbats av massuppsägningar samtidigt som allt fler går i pension. Häromdagen förundrades Airola och hennes kolleger när de hörde att det kommit in 185 ansökningar till ett typiskt it-jobb.

Många företag ser också över sin personal, vilket verkar drabba speciellt lite äldre arbetstagare.

Mikko Virta på Right Management, som hör till Manpower  Group-koncernen, har noterat allt fler uppdrag från små och medelstora företag.

– Det handlar delvis om att ge en signal om en ansvarsfull personalpolitik åt dem som blir kvar i företaget.

Päivi Saatsi på Työvalmennus Futuuri ser omplacering som en växande del av verksamheten. Att branschen i sig växer är enligt henne inget tecken på att arbetsförmedlingen är efter sin tid.

– Vi konkurrerar inte med arbetsförmedlingen, utan kompletterar varandra. Vi har närmare kontakt med näringslivet och kan stödja individen. Många lediga jobb ledigförklaras inte, man måste hitta  dem.

Läs mer i dagens Hbl.