Grace tappar sin färg

Färgen har börjat flaga på Viking Lines flaggskepp Grace. Det är icke-giftig bottenfärg som använts högre upp än på andra färjor och som inte klarat närkontakten med isen.

Färjpassagerare och hamnflanörer har reagerat på att den blå färgen längst ner på Viking Grace flagar betänkligt. Fartyget har bara varit i trafik i några månader.

– Det är icke-giftig bottenfärg, så kallad isbrytarfärg som använts. Vi använder samma färg på våra andra färjor men på Grace är den målad högre upp. Den har helt enkelt inte hållit mot isen, säger informationschef Johanna Boijer-Svahnström.

Det är ett kosmetiskt problem som ska fixas vid nästa dockning, men när det blir vet Boijer-Svahnström inte.

– Det här är en väldigt intensiv rutt då färjan ligger i vardera hamnen bara ungefär en timme. På den tiden hinner man inte göra något.

Skroven på Viking Lines samtliga färjor tvättas manuellt var tredje vecka mellan maj och oktober för att hålla algerna borta.

Kondens ett annat problem

Det har också upptäckts kondens i vissa hyttfönster.

– Det är helt varvets misstag och ska åtgärdas så fort det blir varmare.

Johanna Boijer-Svahnström tycker ändå att de små brister som uppdagats är smärre problem och att färjan som helhet har överträffat rederiets förväntningar.

– Hur Grace går och hur gasdriften fungerar är vi verkligen nöjda med. Feedbacken från passagerarna har också varit väldigt positiv, i synnerhet när det gäller designen, hytternas kvalitet och att den går så mjukt. Antalet gjorda bokningar närmar sig 750 000 och det ser väldigt bra ut.